Prosvjetari iz Crne Gore

Kolege se solidarišu s učiteljicom suspendovanom zbog Štrumpfova

  • 30.01.2020. 21:47

Prosvjetari iz Crne Gore masovno se solidarišu s Radom Višnjić, učiteljicom OŠ "Jugoslavija" u Baru, koja je suspendovana sa posla zato što su njeni đaci na času likovnog crtali Štrumpfove u trobojci, koja bode oči zvaničnoj Podgorici.

Fotografije dječjih radova - Štrumpfova na trobojci i dalje su hit na društvenim mrežama, a učiteljica je "heroj crnogorskog obrazovanja". Podrška neprekidno stiže od kolega, prije svega od onih koji su prošli sličnu torturu crnogorskog režima.

Podršku učiteljici dao je Jugoslav Blagojević, profesor Gimnazije "Petar Prvi Petrović Njegoš" iz Danilovgrada, protiv koga je prije dvije godine vođen disciplinski postupak, jer je odbio da učenicima pročita saopštenje na latinici, zahtijevajući da škola naizmjenično izdaje obavještenja i dokumenta i na ćiriličnom pismu.

Profesor Blagojević bio je suspendovan, odbijeno mu je od plate, ali se vratio na nastavu. Tužio je školu i sada čeka ishod suđenja.

On podsjeća da je DPS nedavno u Skupštini Crne Gore dao preporuke prosvjetnim radnicima kako da se ponašaju povodom aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori, ali da to niko ne kontroliše.

"Ne čudi me sadašnja efikasnost Ministarstva u reagovanju na slučaj učiteljice iz Bara", kaže Blagojević.

"Izgleda da su sada od svega opasniji Štrumpfovi i crnogorska trobojka, ali od ministra prosvjete Damira Šehovića i aktuelne vlasti ništa ne iznenađuje. Dvojni aršini su nešto što odavno, svakodnevno demonstriraju. Koleginici poručujem da izdrži, da bude uporna. Očekujem da je prvo podrže ostali prosvjetni radnici u Baru, ali i drugim gradovima, jer na ovo ne treba gledati izolovano, neka svi razmisle šta je razlog što se ovo uopšte desilo. Vlast želi da zataška prave stvari kojima smo svjedoci, a izvlače detalj koji je najmanje bitan", kaže on.