Linta: Divljački napad ustaške horde na srpske đake u Vukovaru

  • 09.10.2020. 22:22

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je najnoviji, kako je naveo, divljački napad ustaške horde na srpske đake u Vukovaru.

- U pitanju je jedan od desetina osmišljenih fizičkih obračuna ustaških hordi sa Srbima u Vukovaru u posljednjih nekoliko godina s ciljem da se izaziva strah, uznemirenost i pravna nesigurnost i da se preostali Srbi protjeraju sa svog vjekovnog područja - istakao je Linta.

On je dodao da brojne činjenice pokazuju da većina hrvatskih političara i medija šire mržnju i netrpeljivost prema Srbima i svemu što je srpsko ili sramno ćute i javno ne osuđuju navedene brutalne napade na Srbe da ne bi izgubili popularnost u hrvatskom narodu.

- Ustaške snage koje predvode HDZ i druge stranke desnice, hrvatski veterani i katolička crkva ne mogu da se pomire sa činjenicom što se srpskom narodu u Vukovaru i šire u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu nije desila "Oluja". Zbog toga stvaraju atmosferu haosa i šalju zlokobnu poruku da Srbima nema života u Vukovaru i da im je najbolje da se isele ili asimiluju - naglasio je Linta.

On je napomenuo da se, nakon svega, Srbima u Vukovaru i šire sada na najbrutalniji način negira pravo da u javnoj upotrebi koriste srpske jezik i ćirilicu čime se krši Ustav, zakoni i međunarodne konvencije.

Linta smatra da Srbija konačno mora odgovoriti i poslati jasnu i nedvosmislenu poruku da je zaista spremna da zaštiti prava srpskog naroda u Hrvatskoj i regionu.

- Ministarsto spoljnih poslova Srbije mora da zahtijeva od Hrvatske da odmah prestanu fizički napadi na Srbe i da se u što kraćem roku pronađu naredbodavci i počinioci divljačkih napada na Srbe u Vukovaru u posljednjih nekoliko godina -  poručio je Linta.

On je naglasio da je apsolutno neprihvatljivo da se mirno posmatra kako se ustaške snage obračunavaju sa preostalim Srbima u Vukovaru i šire.

- Još jednom se pokazalo da je rukovodstvo SDSS-a na čelu sa Miloradom Pupovcem donijelo sramnu i skandaloznu odluku da Boris Milošević ode u Knin 5. avgusta i prizna zločinačku akciju "Oluja" kako legitimnu i legalnu akciju - naveo je Linta.

On je dodao da je vrhunsko licemjerje i bezobrazluk govoriti da je priznanjem "Oluje" iz Knina poslata poruka pomirenja, saopšteno je iz Informativne službe Saveza Srba iz regiona.

- Priznanje zločinačke akcije "Oluja" od vrha SDSS-a i Borisa Miloševića samo je dodatno ohrabrilo ustaške snage da nastave još žešće i jače da se obračunavaju sa Srbima i završe proces rehabiltacije ustaškog pokreta i genocidne Nezavisne Države Hrvatske - zaključio je Linta.

Na Instagramu se pojavio snimak na kojem se vidi kako su huligani napali djecu ispred srednje škole u Vukovaru, prenijeli su srpski mediji.