Litija iz Podgorice okupila 100.000 vjernika koji poručuju "ne damo svetinje"

  • 29.02.2020. 14:34

Sveta liturgija u Podgorici koja je okupila veliki broj vjernika počela je danas u 9 sati u Hramu Hristovog Vaskrsenja. Poslije liturgije, koja je završena, krenula je i litija sa velikim brojem vjernika. Mnogi i dalje pristižu na, kako kažu, najvažniji dan u novijoj srpskoj istoriji, dan kad se narod okuplja da pokaže mirnim putem svoje mišljenje. Ispred litije su  mošti Svetog Simeona.

"Ova slika će obići svijet", samo je jedan od komentara koji stiže iz Podgorice. Prema prvim procjenama, u Podgorici se okupilo 100.000 vernika.

Liturgiju služi mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije sa četvoricom svojih episkopa povodom slave Mitropolije crnogorsko-primorske učestvuju u proslavi praznika Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici.

- Čestitam vam značajan jubilej, 800 godina od rukopoloženja Svetog Save za episkopa srpskog. Crna Gora je veoma interesantna, poznata po živopisnoj prirodi, arhitekturi iz različitih perioda i lepim, hrabrim i dobrim ljudima. O ljepotama Crne Gore pisali su mnogi pisci i pesnici, kao i o njenom silnom narodu koji je oduvek čuvao pravoslavnu vjeru. U Crnoj Gori je mnogo svetinja i drevnih hramova - istakao je Onufrije.

On je dodao da u Crnoj Gori mnogo vijekova duhovnu i spasiteljsku misiju nosi Mitropolija crnogorsko primorska (MCP).

- Koja je pokazala svetu velike svetitelje - Svetog Vasilija, Svetog Petra i druge. Posebno mjesto među njima zauzima Sveti Simeon Mirotočivi. Narod Crne Gore je od Svetog Simeona nasledio  odanost pravoslavnoj vjeri - poručio je Onufrije.

Na hiljade ljudi je u Podgorici danas, došli su iz raznih krajeva Srbije, Republike Srpske i, naravno, Crne Gore.

Mitropolija je saopštila da je organizovan prevoz za vernike iz nekoliko gradova. Kako navodi Sputnjik, očekuje se da na litiji učestvuje više od 150.000 ljudi.