Izbacio sve biste

Milanović izbacio Stepinca, Tuđmana, Radića...

  • 10.03.2020. 09:48

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović maknuo je sve biste s Pantovčaka, potvrdio je za hrvatske medije portparol Ureda predsjednika, Nikola Jelić. 

Kako je potvrdio Jelić, na Pantovčaku više nema izloženih bisti. Milanović ih je uklonio prošle sedmice. Na Pantovčaku su bile biste kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca te Franje Tuđmana.

Prethodno je tamo bila i bista Josipa Broza Tita, ali nju je uklonila prošla predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. Tokom predsjedničke kampanje se raspravljalo o tome treba li na Pantovčak bistu vratiti ili ne, a Milanović je svojevremeno poručio kako je bistama mjesto u muzeju, a ne u kancelariji.

Jelić je poručio kako se za sve biste osim jedne traže muzeji ili druge institucije kojima bi se biste ustupile. Titova bista koju je iz Pantovčaka uklonila Kolinda Grabar Kitarović je već našla svoje mjesto u Kumrovcu. Ostale biste, dok im se ne nađe muzej ili slična kulturna ustanova biće spremljene u podrumu na Pantovčaku.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Еvropske mikrodržave

    U dokumentarnom programu Еvropske mikrodržave ovaj put donosimo nešto više informacija o državi Andori.

  • 21:00 Serija: Odmetnica (12+)

    Serija: Odmetnica (12+)

  • 22:00 Serija: Nemirni (16+)

    'Srpska serija iz 2023. godine, temelji se prema romanu Marka Popovića "Jedan pogrešan korak", a režirao je Darko Nikolić

  • 23:00 Noćni program

    Noćni program