Hrvatska

Na udaru korone sve mlađi, kliničke slike sve teže

  • 22.03.2021. 22:00

Broj hospitalizovanih od kovida u hrvatskim bolnicama, kao i broj pacijenata koji su priključeni na respiratore značajno raste, pogotovo u Dalmaciji, ali i u Kliničkoj bolnici "Dubrava", te na zagrebačkoj Infektivnoj klinici, piše "Slobodna Dalmacija".

U splitskoj bolnici trenutno se liječi 109 kovid pacijenata, u dubrovačkoj 70, zadarskoj 39 i šibenskoj 24.

U Kliničko-bolničkom centru Split na respiratoru je 16 osoba, u Dubrovniku četiri, u Zadru je dvoje na respiratoru, a u Šibeniku nema kovid pacijenata na respiratoru.

"U Kliničkoj bolnici "Dubrava" trenutno su hospitalizovana 154 pacijenta, a 32 su na respiratoru. U bolnici dominira britanski soj. Preko 60 odsto pacijenata je zaraženo tim sojem. Vidimo i promjenu u starosnoj strukturi i kliničkoj slici, sve je više mlađih bolesnika s težim slikama, a stanje im se relativno brže pogoršava", rekao je direktor ove bolnice Ivica Lukšić.

On je naveo da su prije mjesec dana u Hrvatskoj bila ukupno 792 korona pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru bilo 68 pacijenata, dok ih je sad u bolničkim krevetima 1.033, odnosno oko 250 više, a na respiratoru ukupno 95, a što zabrinjava jeste klinička slika zaraženih, koja je teža nego u februaru, a na odjeljenja stižu sve mlađi građani.

"U zadnjih deset sedmica prosječna dob oboljelih smanjila se sa 49,9 godina na 42,5 godina", rekao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Splitski ljekar Ivo Ivić iz Klinike za infektologiju KBC Split rekao je da se i na splitskoj infektologiji značajno smanjuje prosječna životna dob ljudi koji se priključuju na respiratore. 

  • 08:00 Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.