Plenković ga prozvao

Nova prepucavanja u Hrvatskoj zbog Rusije: Milanović na udaru, traže da se uključi i tajna služba

  • 15.10.2024. 11:06

Predsjednik hrvatskog parlamentarnog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbjednost opozicione SDP Ranko Ostojić zatražio je od hrvatske tajne službe (SOA) da provjeri navode premijera Andreja Plenkovića da predsjednik Republike Zoran Milanović vodi politiku u ruskom interesu i izjavu šefa diplomatije Gordana Grlić Radmana da kampanju Milanovića finansira Moskva.

Plenković je rekao da je predsjednik Milanović, između ostalog, bio protiv podrške Ukrajini, proširenja NATO-a i hrvatskog učešća u Inicijativi tri mora, što smatra da ide u prilog Rusiji. Plenković je prozvao opoziciju da nikada nije zatražila nijednu proveru dosadašnjih, kako tvrdi, predsjednikovih lažnih teza.

"Milanović je godinama govorio o tome da smo mi veleizdajnici, da zastupamo nečije tuđe interese, briselske interese, da smo neki poslušnici, da radimo po nečijem nalogu, a ne u hrvatskom interesu. Ja nisam čuo opoziciju niti jedan jedini put da je pokrenula bilo kakvu inicijativu da provjerava njegove navode", rekao je juče Plenković.

On je upitao u čijem interesu i u čiju korist radi Milanović.

"Pitam se kao odgovorni političar u čijem interesu je Milanović bio protiv da on lično učestvuje u Inicijativi tri mora koju je pokrenula bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. On ne želi tamo da ide, ne želi da čuje za tu inicijativu. Što radi s tim? Slabi je. U čiju korist? Pa u korist onoga koji nije u njoj, a to je Rusija, rekao je, između ostalog, Plenković novinarima u Berlinu.

Plenković je prozvao Milanovića i zato što se nije sastao nijednom od početka rata sa Vladimirom Zelenskim i zato što nijednom nije posjetio Kijev i na taj način pružio podršku Hrvatske Ukrajini.

"Moramo se zapitati čija je to politika, kome na korist? Hrvatskoj sigurno ne. Lažno predstavljanje da on time štiti hrvatske nacionalne interese. Kako? Slabeći hrvatsku poziciju u NATO-u, je li to hrvatski interes? Slabeći poziciju Hrvatske u Еvropskoj uniji, je li to hrvatski interes? Narušavajući i time bilateralne odnose s Ukrajinom, je li to hrvatski interes", poručio je Plenković.

Rekao je i da mu je smiješno da gleda Milanovića, kako je rekao, kao "korisnog idiota u interesu Rusije".

"To nije hrvatska spoljna politika niti hrvatski državni interes", naveo je Plenković.

Ministar Gordan Grlić Radman sugerisao je u petak da Rusija finansira Milanovićevu predizbornu kampanju i predložio Saboru da ga smjeni manje od dva mjeseca od predsjedničkih izbora. Opozicija je zbog toga pozvala ministra da svoje tvrdnje potkrepi dokazima, koji je potom u razgovoru za HRT priznao da ih nema.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem Vibera