Obustava prelaska preko graničnih prelaza prema Trebinju i Čajniču

  • 17.03.2020. 20:41

Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo je danas, nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, naredbu o preduzimanju novog seta privremenih mjera na zaštiti građana od širenja virusa korona i više preporuka državnoj upravi, privredi i medijima.

Među privremenim mjerama su obustava javnog prevoza putnika u međugradskom, prigradskom i gradskom autobuskom i kombi prevozu, te obustava javnog prevoza putnika u unutrašnjem željezničkom saobraćaju.

Naređuje se zatvaranje šalterskih sala područnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za nekretnine, a obaveza organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja i javnih službi jeste da sve odluke u postupcima koji se vode pred tim organima dostave strankama putem pošte.

Iz Vlade Crne Gore saopšteno je da se zabranjuje rad otvorenih i zatvorenih objekata za sport i rekreaciju, kao i bazena. Zabranjen je i rad frizerskih i kozmetičkih salona.

Obavezan je smještaj u karantin lica koja su bila ili za koja se sumnja da su bila u kontaktu sa licima oboljelim od novog virusa korona ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti, kao i lica koja dolaze iz zemalja sa visokim nivoom lokalne transmisije virusa.

Lica koja su bila u kontaktu sa oboljelima od novog virusa korona moraju biti sama u prostoriji u karantinu.

Predviđeno je preduzimanje kontinuiranih mjera praćenja smještaja u samoizolaciji lica koja dolaze iz zemalja sa umjerenim i niskim nivoom transmisije i nisu došla organizovanim prevozom, uz strogo poštovanje ove mjere i kontrolu od nadležnih organa koji su dužni da podnesu krivičnu prijavu zbog nepoštovanja ove mjere, u skladu sa zakonom.

Jedna od mjera je obustava prelaska preko graničnih prelaza Sitnica – Zupci na putnom pravcu Herceg Novi – Trebinje, Meteljka-Metaljka na putnom pravcu Pljevlja-Čajniče, Čemerno na putnom pravcu Pljevlja-Priboj.

Ministarstvo zdravlja, radi sprečavanja unošenja i širenja virusa korona i zaštite građana preporučuje maksimalno uzdržavanje od korištenja javnih površina, uz poštovanje režima socijalne distance – međusobna udaljenost od najmanje dva metra, uz obavezu komunalnih službi opština i glavnog grada da kontroliše ovako definisan režim kretanja.

Neophodno je rigorozno pridržavanje mjera higijene, a posebno lične higijene i higijene ruku.

Svim državnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave, kao i privrednim subjektima čiji je djelokrug rada na bilo koji način povezan sa aktivnostima sprečavanja širenja virusa, naređeno je da prilikom komunikacije sa javnošću tijesno sarađuju sa Nacionalnim koordinacionim tijelom kako bi se smanjila na minimum mogućnost slanja različitih poruka i informacija kojima se zbunjuje javnost.

Posebno partnerstvo na ovom planu se očekuje od trgovačkih lanaca, preduzeća za transport robe, veledrogerija i apoteka.

Medijima je naloženo da sve informacije u vezi sa aktivnostima na sprečavanju virusa korona traže od Nacionalnog koordinacionog tijela i da svoja saznanja prije objave provjere u Nacionalnom koordinacionom tijelu.

Predlaže se odgađanje svadbi i obavljanje sahrana u užem krugu porodice.

Trgovačkim centrima se predlaže da prva dva radna sata budu rezervisana da robu kupuju stara lica i lica sa invaliditetom.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Odmetnica (12+) (R)

    Odmetnica (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Еnergo klub (R)

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.