Njegova svetost

Patrijah Porfirije stigao u Crnu Goru, osveštao krst budućeg sabornog hrama u Bijeloj

  • Izvor: SRNA
  • 27.09.2024. 19:42

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije osveštao je krst na mjestu budućeg sabornog hrama Sretenja Gospodnjeg u Bijeloj kod Herceg Novog.

Njegova svetost stigao je u trodnevnu kanonsku posjetu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a u Bijeloj u Bokokotorskom zalivu dočekao ga je mitropolit Joanikije.

Patrijarh je rekao da su osveštali krst kao početak zidanja hrama u mjestu gdje 1.000 godina žive pravoslavni Srbi.

- Ovaj kraj je ukrašen svetim krstom i da ova zemlja Svetog Save, Svetog Simeona Miroočivog bude mjesto radosnog susreta - poručio je Njegova svetost.

Srpski patrijarh se nada da će hram biti brzo podignut i da će biti mjesto u kojem će se vjernici prvo susretati sa Bogom.

Prema njegovim riječima, Bijela je davala velike svoje sinove koji su krasili ne samo srpski narod, te spomenuo mnoge Zlokoviće, od kojih i episkopa Simeona, koji je ponos i dika i Bijele i svih koji žive u Boki.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da je povod dolaska patrijarha proslava 1.000 godina oltara i dva vijeka od izgradnje crkve Polaganja Rize Presvete Bogorodice u Bijeloj.

- Dolazite nam na krstova dana i Vaša služba je služba krstu, služba pomirenja, apostolska i Hristolika služba. Tako je Bog uslovio da na ovaj jubilej dođete, da ga proslavite i da osveštate ovo krsno znamenje. Uvjereni smo da će Vaš blagoslov vrlo brzo biti ostvaren, jer nam dajete snagu - istakao je mitropolit Joanikije.

U Bijeloj će večeras biti održana svečana akademija, a sutra u hramu Polaganja Rize Presvete Bogorodice u Bijeloj služena Sveta arhijerejska liturgija.

Pratite nas i putem Vibera