Hrvatska

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Lepavina

  • Izvor: SRNA
  • 29.08.2021. 11:05

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je na praznik Uspenja Presvete Bogorodice liturgiju u manastiru Lepavina na prostoru današnje Hrvatske.

Patrijarhu je na liturgiji sasluživalo sveštenstvo Eparhije zagrebačko-ljubljanske, a pojao je hor Crkvene opštine Zagreb kojim je dirigovala Ivana Srbljan, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

U besjedi, patrijarh Porfirije juče je istakao da je manastir Lepavina duhovni centar Eparhije zagrebačko-ljubljanske u kom se sabiraju ljudi sa mnogih strana kako bi se poklonili čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice i uzeli njen blagoslov.

"Nema čoveka koji je sa verom i smirenjem dolazio na ovo sveto mesto, a da nije razrešio u svojoj duši neki svoj unutrašnji duhovni čvor. Neretko se dešavalo da mnogi koji dođu i sa nekom telesnom bolešću, zbog poverenja u ljubav Božiju i zastupništvo Presvete Bogorodice odlaze isceljeni", rekao je patrijarh Porfirije.

Po završetku liturgije, patrijarh Porfirije blagoslovio je slavske darove, a druženje naroda sa svojim prvojerarhom nastavljeno je na tradicionalnom slavskom ručku.