Hrvatska

Policajci kojima je pobjegao ubica u Splitu: "Nismo nadležni da trčimo"

  • 02.09.2020. 20:09

Oni su postupali po propisima. Nisu trčali, već su obavijestili policiju koja je nadležna za potjeru - ovim riječima portparolka Ministarstva pravosuđa pokušala je da opravda postupak pravosudnih policajaca.

Policajcima je danas ispred Županijskog suda u Splitu pobjegao zatvorenik Branimir Čaleta (36).

Nakon suđenja za ubistvo Ukrajinke Gane Kitaeve, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, dva pravosudna policajca sprovodila su Čaleta do specijalnog vozila kojim je trebalo da bude vraćen u zatvor na Bilicama. Međutim, on je iskoristio momenat nepažnje i pobjegao s lisicama na rukama, ali više iznenađuje postupak službenika koji je u tom momentu uslijedio.

Prema riječima portparolke Ministarstva pravosuđa Martine Andrijević, pravosudni policajci nisu odmah potrčali.

– U trenu kad je pobegao, nakon što se nije zaustavio na znakove upozorenja, pravosudni policajci obavještavaju policiju o bijegu, to su i učinili – rekla je Andrijević za Indeks.

Nakon detaljnije provjere podataka, ona je rekla da su policajci ipak potrčali.

– Saznali smo da su pravosudni policajci ipak trčali za njim i to više od 5 minuta – rekla je ona.

Povodom ovog slučaja oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa, piše Indeks.

– Dvojica službenika pravosudne policije su ispalili dva metka upozorenja u vazduh kako bi onemogućili daljnji bijeg imenovanog, ali se imenovani nije zaustavio – stoji u saopštenju Ministarstva u kojem se, takođe, napominje da se tom prilikom vodilo računa o bezbjednosti.

Upravnica zatvora je, piše Indeks, odmah obavijestila Policijsku upravu kako bi bila raspirana potjernica. Zatvor je, takođe, o ovom slučaju obavijestio i Sud i kancelariju Uprave za zatvorski sastav, kao i Ministarstvo pravosuđa. U toku je utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do bijega Branimira Čaleta.

Intenzivna potraga za Čaletom traje od podneva. Nakon objavljivanja fotografije i opisa umaklog zatvorenika, uslijedile su i dojave građana.

Prvo su policiji javili da je viđen na Turskoj kuli, malenoj park šumi u kvartu Skalice, ali iako je policija s psima pohitala tamo nisu ga pronašli. Nakon toga je stigla dojava da je viđen u susjednom kvartu Spinut pa čak i da su pronađene odbačene lisice. Ali, stotinjak policajaca, piše Jutarnji, i dalje traga za Čaletom. Osim Splita koji se “češlja” kvart po kvart, ovisno o dojavama građana, policija je i na svim izlazima iz grada, prenosi Blic.

Tagovi: