Rijeke vjernika

Poruka sa sabora u Nikšiću: Branićemo svoje svetinje

  • 21.12.2019. 18:59

Rijeke vjernika slile su se danas u Nikšić. U Sabornom hramu se se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog i još jednom rekli jasno  "NE" Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti koga u Crnoj Gori još zovu Zakon protiv pravoslavlja. 

Svjesni su kažu da crnogorske vlasti ovim zakonom žele uzeti imovinu Srpske pravoslavne crkve.

- Ja se osjećam, svoj na svome, najsramotniji čin što može crnogorska Vlada da uradi crkvi koja je postojala hiljadama godina, e pa to nikada uspjeti neće. Mi imamo našu crkvu našu vjeru, hoće da nam uzmu, e to ne može.

- Mi ćemo sigurno braniti naše svetinje, na tom smo putu, ovdje smo zbog toga i nećemo odstupiti, ni kiša nas nije omela. Osjećam se vrlo ugroženo i vrlo se nepromišljeno radi u korist svoje štete.

- Osjećam se ponosno jer volimo svoj narod, svoj rod, svoju zemčju i crkvu, kažu građani.

Osim hiljada vjernika iz svih dijelova Crne Gore pa i šire stiglo je brojno sveštenstvo i monaštvo. Stgla im je i podrška od pravoslavaca iz cijelog svijeta. Pročitan je proglas u kome je jasno rečeno da je ovaj Zakon najveći napad na crkvu ikad, za sve krive čelnike Crne Gore.

"Mi pravoslavni episkopi, sveštenici i vjernici koji smo istovremeno i građani Crne Gore najodlučnije stojimo u odbrani svoje vjere  i slobode. U odbrani svoji neotuđivih građanskih prava", kaže episkop Diklijski Metodije.

"Za koga, kome da daju uzimajući od crkve božije, svojim sektama ili da s tim hramovima urade ono što su uradili u posljednjih 30 godina sa svim bogatstvom Crne Gore", kaže mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije.

Vlasti Crne Gore i danas su pokazale zube, crnogorski graničari brojnim vjernicima iz Republike Srpske, BiH i Srbije, kao i sveštenicima, sveštenomonasima i vjernicima Eparhije mileševske, nisu dali da pređu na njihovu teritoriju. Sa Graničnog prelaza kod Trebinja vratili su veći broj auta i kombija koji su bili pošli na Crkveno-narodni sabor u Nikšiću.

"Krenuli su ovamo i zaustavljeni su na granici i nije im dozvoljeno da dođu da cjelivaju ćivot Svetoga Vasilija i budu na ovom saboru. Nije to dobro, ne može mržnjom i razdorima da se stvara budućnost Crne Gore", kaže Amfilohije.

Današnje nemile događaje osudio je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je rekao da je ovo gest nepoštovanja i loša poruka ne samo građanima Srpske i BiH, već i regiona. On je najavio da će od predstavnika Crne Gore u BiH zatražiti obrazloženje ovog postupka

"Vraćanje vjernika iz Republike Srpske i BiH sa graničnog prelaza prema Nikšiću je gest nepoštovanja i loša poruka ne samo građanima Srpske i BiH, već i regiona. Taj gest crnogorske Granične policije sigurno ne ide u prilog javno proklamovanim stavovima crnogorske Vlade o potrebi njegovanja dobrosusjedskih odnosa i saradnje", poručio je Dodik.

Sporni Prijedlog zakona o vjeroispovjesti predviđa prepisivanje crkvene immovine u CG u vlasnistvo države. Ovaj prijedlog naredne sedmice stiže na dnevni red crnogorske skupštine.