Hrvatska

Prijatelju obećao srediti posao, ojadio ga za skoro 100.000 KM

  • Izvor: Indeks
  • 06.09.2021. 12:46

Ivan G. (37) iz Zagreba prijavljen je da je prijatelja Zorana prevario za čak 381.500 kuna (99.400 maraka), obećavajući mu da će ga zaposliti u kompaniji hrvatskog "gasnog kralja" Pavla Vujnovca.

Kako piše portal "Danica", izmislio je sve to i otvorio lažne mejilove na ime Pavla Vujnovca, u cijelu priču upleo i USKOK, a sve je bila jedna ogromna laž.

Na kraju se ispostavilo da je Ivan G. (32) iz Zagreba - zaposlenik Pevexa s platom od 4.500 kuna, oženjen i otac malog djeteta, dosad neosuđivan - običan prevarant. Da je prijatelja Zorana prevario za taj iznos, priznao je tokom istrage, ali odbio je da prizna da je prijetio njemu i njegovoj porodici.

Sve je počelo lani u maju kada je Zoranu obećao da će mu srediti posao u Vujnovčevoj kompaniji "Energia naturalis" i da mu za to treba dati 13.000 kuna, što je Zoran i učinio. Ali to je bio samo početak pravog pakla u koji je nesretni čovjek upao i koji je u aprilu ove godine završio Ivanovim hapšenjem.

Ivan je na početku izradio lažni e-mail na ime šefa moćnog gasnog diva PPD-a Pavla Vujnovca, ali i na ime njegove desne ruke Antonije Glavaš, te je putem tih e-mailova komunicirao sa Zoranom. Do kraja prošle godine Zoran je lažnom Vujnovcu, preko posrednika Ivana, predao 185.000 kuna.

Onda se sve odjednom zakomplikovalo pa je "Vujnovac" vratio novac Ivanu, a ovaj prijatelju prodao priču da su mu provalnici upali u kuću i sve ukrali. Rekao mu je da poznaje neke dečke s Knežije koji mogu naći provalnike, ali da im treba platiti 500 evra i 2.000 kuna, što je Zoran i učinio.

Potom mu je počeo nuditi posao kod Vujnovca preko svojih drugih veza, kojima je takođe trebalo plaćati. Nakon toga, Ivan mu je otkrio da je sve provaljeno, da mu je došao USKOK, da je Vujnovac bijesan i da treba platiti ljude da to srede s USKOK-om.

Uslijedile su i Ivanove prijetnje da će se obračunati s njim i riješiti njega, njegovu suprugu i kćerku iz Varaždina ako ne preda novac. Nesretni Zoran dao mu je u dva navrata oko 120.000 kuna. Prema optužnici koja je ovih dana podignuta protiv prevaranta iz Pevexa, ukupno je prijatelja u tih godinu dana olakšao za nevjerovatnih 381.500 kuna.

Tagovi: