Nema ga u sistemu

Revakcinisao se, a ne može dobiti kovid potvrdu

  • Izvor: Agencije
  • 01.09.2021. 21:15

Muškarac iz Osijeka tvrdi da, bez obzira na to što je primio obje doze vakcine protiv korona virusa, ne može izvaditi kovid potvrdu.

Prvi put se vakcinisao u osječkoj dvorani u Gradskom vrtu, u okviru poziva na vakcinisanje bez naručivanja. 

Poštovao je potom, kaže, i dodijeljeni mu drugi termin, rekao je G.B. za Glas Slavonije.

Kada je objavljeno da se kovid potvrde, osim putem sistema e-Građani i HZZO-a, mogu dobiti i u apotekama, a budući da je jedna od njih u njegovom komšiliku, tamo se i zaputio.

"Nemalo sam ostao iznenađen kada su mi magistre rekle da mi ne mogu dati potvrdu zato što jednostavno nisam uveden u sistem. Kao da se nisam niti vakcinisao", rekao je.

"I onda kreće uobičajeno prebacivanje, u apoeteci su mi rekli da se javim porodičnom ljekaru, a ovaj me uputio na Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. U tom su mi zavodu rekli da bih trebao potražiti ordinaciju ljekara koji me je cijepio, pa sam se naposljetku pitao je li mi tako što uopšte i potrebno", kaže Osječanin.

Je li moguće da njegovo vakcinsianje nije evidentirano u sistemu? 

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije kažu da je u jednom trenutku, prema naredbi Ministarstva zdravstva, prelazilo na novu aplikaciju za evidenciju vakcinacije.

U tom prebacivanju i uvođenju tzv. premosnice, provodilo se cijepljenje, ali sistem to jednostavno nije evidentirao. 

"Ljekar koji je vakcinisao može napraviti ponovni upis, a za to je potrebno imati dokumente s vakcinisanja, gdje je vidljiv faksimil liječnika", kažu u NZJZ-u Osječko-baranjske županije.

Nakon toga potvrda se može dobiti na uobičajenim mjestima. 

Podsjetimo, kovid potvrdu u Hrvatskoj može dobiti osoba vakcinisana vakcinom protiv korona virusa odobrenom u Evropskoj uniji, osoba koja ima negativan nalaz PCR testa, ili brzog antigenskog testa te osoba koja je preboljela bolest kovid jedanaesti dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa.