Crna Gora

Savjet za bezbjednost o ustoličenju mitropolita Joanikija

  • Izvor: Tanjug
  • 25.08.2021. 20:59

Sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost Crne Gore biće održana sutra u Vili "Gorica" u Podgorici, a predsjedavaće predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako se najavljuje u saopštenju, na sjednici će biti analizirana bezbjednosna situacija u Crnoj Gori i donesene odluke o aktivnostima nadležnih državnih organa u prevladavanju, kako se navodi, bezbjednosnih izazova inspirisanih zakazanom intronizacijom mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, prenosi CDM.

Iz kabineta navode da je dnevnim redom planirano i donošenje, kako se kaže, pravila angažovanja i nacionalnih ograničenja za vrijeme učešća pripadnika Vojske Crne Gore u misiji KFOR na teritoriji KiM, razmatranje prijedloga za unapređenje državnih kapaciteta za suočavanje sa brojnim požarima koji su proteklih sedmica aktivni u Crnoj Gori, kadrovska i druga pitanja iz nadležnosti Savjeta.

Patriotsko komitski savez, koji se protivi ustoličenju izabranog mitropolita Joanikija, zatražio je u utorak od Đukanovića da hitno sazove Savjet za odbranu i bezbjednost, povodom, kako su ocijenili, alarmantne situacije u koju je državu dovela vlada Zdravka Krivokapića i da NATO partnere obavijesti da njihovom državom, kako tvrde, "šetaju obučeni i naoružani pripadnici" Vojske Srbije.

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije potvrdio je ranije danas da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija bude izmješteno.