Prije 47 godina

Sjećanje na stravičnu željezničku nesreću u Zagrebu: 167 poginulih, 90 teško povrijeđenih

  • Izvor: Indeks
  • 30.08.2021. 16:41

Danas se obilježava godišnjica stravične željezničke nesreće koja se dogodila na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, a u kojoj su poginule 167 osobe, dok ih je 90 teško povrijeđeno.

Nesreća se dogodila 30. avgusta 1974. godine u 22:40.

Međunarodni voz "Direkt Orijent" na liniji Atena - Zagreb - Dortmund, dolazeći iz smjera Beograda, velikom je brzinom uletio u splet šina i skretnica. Iz šina je iskliznuo na samom ulazu u zagrebački Glavni kolodvor.

Voz je u zavoj ušao brzinom od oko 100 km/h, iako je dozvoljena brzina bila 50 km/h. Vagoni su ostali razasuti i prevrnuti po čitavome kolodvorskom području.

U toj najvećoj željezničkoj nesreći na području Hrvatske poginulo je 167 osoba i neutvrđen broj neidentifikovanih osoba, a 90 putnika preživjelo je, zadobivši teže i lakše povrede. Poginule osobe zajedno su pokopane u grobnicu na Mirogoju.

Kako je objavljeno na webu HŽ-a, odgovornost za nesreću snosili su mašinovođa, kasnije osuđen na 15 godina zatvora, i pomoćnik mašinovođe, kasnije osuđen na osam godina zatvora. Istragom je utvrđeno da su mašinovođa i njegov pomoćnik do tada radili ukupno 45 sati u komadu. Danas, prema Pravilniku o radnom vremenu, radno vrijeme mašinovođe koji upravlja putničkim vlakom u jednoj smjeni ne smije trajati duže od 10 sati, a neprekidno u jednoj smjeni duže od šest sati.

Lokomotiva kobnoga voza nije bila značajnije oštećena u nesreći te se kasnije koristila u redovitome željezničkom saobraćaju. Danas se nalazi u fundusu Hrvatskoga željezničkog muzeja u Zagrebu.

Tagovi: