Odluka stupila na snagu

Slovenija stavila Hrvatsku na crvenu listu

  • 20.08.2020. 18:59

Slovenija je i zvanično stavila Hrvatsku na crvenu listu.

Odluku je donijela slovenačka vlada na sjednici u četvrtak.

"Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da se u ponoć Hrvatska stavi na crvenu listu", rekao je slovenačk ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

"Povratak sa odmora bez karantina je moguć do ponedjeljka u ponoći, odlučila je vlada. To smo odlučili da se svi oni koji se vraćaju za vikend mogu sigurno vratiti, ali pozivamo sve da ne čekaju ponedjeljak. Od utorka je obvezan karantin", dodao je Hojs.

Rekao je da se nada da će se stanje u Hrvatskoj popraviti i da će slovenačka Vlada iz sedmice u sedmicu procjenjivati situaciju te da će, ako budu takve prilike, vratiti Hrvatsku na žutu listu.

U nekim posebnim slučajevima biće moguć povratak u Sloveniju bez karantina, uz negativan test, na primjer za slovenačke sportiste. Izuzetak će važiti i za one koji imaju neodgodiv posao u Hrvatskoj, rekao je Hojs, a posebno je istakao zdravstvene radnike.

Rekao je da će Slovenci koji su vlasnici nekretnina ili plovila u Hrvatskoj moći otići srediti svoje nekretnine ili pokrentnine ali da će se se morati u određenom roku vratiti.

Odgovorio je tako na nagađanja koja su se danas pojavila da će Istra biti izuzeta sa crvene liste.

Kazao je da je većina Hrvatske u crvenom pa se zato nisu odlučili izdvojiti neke županije i izostaviti ih sa crvene liste. 

Nakon što je nekoliko zemalja Hrvatsku stavilo na crvenu listu zbog pogoršanja epidemiološke situacije, a Slovenija to najavila, događa se ono čega su se u hrvatskom turizmu pribojavali, a to je bijeg turista iz Hrvatske, piše hrvatski portal "Index".