Dubrovnik

Šta su to potpisali Plenković i Zelenski

  • Izvor: Agencije
  • 09.10.2024. 21:56

Tekst Sporazuma o dugoročnoj saradnji i podršci između Republike Hrvatske i Ukrajine, koji su u srijedu u Dubrovniku potpisali hrvatski premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, objavljen je na stranicama Vlade Republike Hrvatske.

Sporazum je potpisan u okviru trećeg samita Ukrajina - jugoistočna Еvropa, a predviđa saradnju i pomoć između dvije zemlje.

U njemu se, između ostalog, ponavlja da Hrvatska, kako tvrde, "najoštrije osuđuje ničim izazvan, neopravdan i nezakonit agresorski rat Rusije protiv Ukrajine i privremenu okupaciju državnog područja Ukrajine, što predstavlja očigledno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, Helsinški završni akt i Parišku povelju".

Nezapamćene cijene tovljenika, a svinjokolj sve bliži

Nezapamćene cijene tovljenika, a svinjokolj sve bliži

U drugom dijelu Hrvatska se obavezuje na daljnju vojnu pomoć Ukrajini te daje podršku na njenom putu prema članstvu u NATO i Еvropskoj uniji.

Naglašeno je da će Hrvatska istražiti mogućnosti podrške humanitarnom prehrambenom programu 'Žito iz Ukrajine' kako bi se osiguralo žito za one zemlje koje se suočavaju s akutnom nestašicom hrane.

Posao za veliki broj ljudi: U Srpskoj se pravi ogromna fabrika

Posao za veliki broj ljudi: U Srpskoj se pravi ogromna fabrika

Navodi se i da, u znak solidarnosti s Ukrajinom, Hrvatska nastavlja pružati hitnu i humanitarnu pomoć građanima Ukrajine.

Šta su to potpisali Plenković i Zelenski možete pročitati na OVOM LINKU.

Pratite nas i putem Vibera