Državni hidrometeorološki zavod

Toplotni talas iz Dalmacije se širi na cijelu Hrvatsku, najavili promjene

  • Izvor: Indeks
  • 13.08.2021. 22:01

Toplotni talas koji je zahvatio Dalmaciju za vikend će se proširiti i na unutrašnjost Hrvatske.

Državni hidrometeorološki zavod za sutra je upalio narandžasti meteoalarm za cijelu obalu, dok je za unutrašnjost Hrvatske zbog visokih temperatura upaljen žuti meteoalarm.

Na obali i u unutrašnjosti Dalmacije temperature dosežu i 39 Celzijusovih stepeni, a promjena vremena očekuje se tek u utorak. Zbog visokih temperatura ljekari savjetuju pojačan unos tekućine te izbjegavanje boravka na suncu između 11 i 16 sati.

"Toplotni talas u Dalmaciji će trajati i duže od sedmicu i upravo zbog akumulacije i vrućine je i prilično neugodan. Osvježenja nema ni tokom noći jer se temperatura ne spušta ispod 25 stepeni, posebno u urbanim središtima uz obalu", rekla je za HRT meteorologinja Petra Mikuš Jurković.

"Za vikend on će se proširiti i na cijelu unutrašnjost, u ponedjeljak u unutrašnjosti će biti i velika opasnost od toplotnog talasa, a promjena vremena dolazi ponegdje u utorak, ponegdje u srijedu uz pljuskove", dodala je Mikuš Jurković.

Vrhunac vrućina u ponedjeljak

Vrhunac toplotnog talasa očekuje se u ponedjeljak kad bi se temperature u dijelovima Slavonije, Baranje i Srema te u unutrašnjosti Dalmacije lokalno mogle približiti broju od 40 Celzijusovih stepeni.

Civilna zaštita objavila je preporuke za zaštitu dok traje toplotni talas.

(Index.hr)

Tagovi:
  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.