Hrvatska

Trojac glumio "Kobre", izveo filmsku pljačku i oteo 223.000 KM na autoputu: Neće u zatvor!

  • 05.11.2020. 12:29

Filmska pljačka koju su režirali i proveli prerušivši se u "Kobre s autoceste" 25. aprila 2016. godine oko 23 sata i ukravši tom prilikom čak 855.000 kuna (223.000), Zagrepčani Antonio Bojbaša (25) i Antonio Komljen (28) te Metkovac Martin Oršulić (30) mogu proglasiti izuzetno uspješnim podvigom.

Čak i nakon sedam dana, koliko je policiji trebalo da ih uhapsi, a pogotovo danas, kada su nakon priznanja na Županijskom sudu u Karlovcu za to nepravosnažno osuđeni, mogu si još jednom svi skupa nazdraviti skupim pićem.

Student turizma Bojbaša je za pljačku dobio 10 mjeseci, zbog falsifikovanja dokumenata tri mjeseca i zbog neovlaštenog obavljanja policijskog posla šest mjeseci, sve to je objedinjeno u godinu zatvora u što mu je uračunato mjesec i po istražnog zatvora, a onda pretvoreno u rad za opšte dobro tako da mu se dan zatvora pretvara u dva sata rada. 

Dobio je i novčanu kaznu od 49.835 kuna. Drugookrivljeni Oršulić, sin bivšeg predsjednika HDZ-a Metkovića Nikole Oršulića, prošao je još bolje, samo jedna godina zatvora koja neće u primjenu ako naredne tri godine mladić ne ponovi krivično djelo.

Treći, konobar Komljen, takođe je prošao s uslovnom od godine zatvora s uslovnom od četiri. Kako je on izbjegao zatvor pitanje je za pravne stručnjake, budući da iza sebe ima oružanu pljačku zlatare u središtu Zagreba. Moraju solidarno pokriti troškove postupka od oko 16.000 kuna i, svakako, vratiti ukradeni novac. Ali, vlasnik novca, poduzetnik Damir Petković za to će ih morati goniti privatnom tužbom, sud će dobiti, ali hoće li se imati odakle naplatiti vrlo je upitno - dvojica su još uvijek studenti, a nijedan nema imovine.

Nagodili se s tužilaštvom

Odlučujući o njihovoj kazni sudija Leon Kovačić im je za olakšavajuću okolnost uzeo njihovu relativno mladu životnu dob, kao i nekažnjavanost za dvojicu, odnosno otežavajućim okolnostima ocijenio je presudu za pljačku Komljenu. Imajući u vidu težinu počinjenih krivičnih djela i visinu imovinske koristi koju su ostvarili, kao i da se radi o krivičnom djelu koje je u zadnje vrijeme u porastu, a onda i da se radi o nagodbi, odnosno sporazumijevanju s tužiocem, navodi on u obrazloženju, na optuženike i na druge osobe će, uvjeren je sud, uticati da ubuduće ne čine takva krivična djela, čime je ispunjena svrha kažnjavanja.