U Crnu Goru samo sa negativnim testom na koronavirus

  • 19.06.2020. 19:27

Crna Gora je ponovo zatvorila granice sa BIH, bez negativnog testa na virus korona ne satarijeg od 48 sati, tamo se ne može. Na graničnim prelazima danas nezapamćena slika za ovo doba godine.

Na Graničnom prelazu Zupci danas pustoš, tek po koje auto naiđe, ovuda mogu ali nedaleko na GP Sitnica crnogorski granični policajci sve vraćaju.

Janko je vozač autobusa iz Crne Gore. Kaže da ne zna šta ga čeka kada dođe u svoju državu, sve opisuje jednom riječju, haos.

"Sad čujemo od kolega  da jutros od 5 čekaju na našu granicu neće da puste, haos opšti. Hoćete li sada morati u karantin kada uđete u CG? Ništa ne znam vjerovatno će biti izolacija a putnici u karantin", kaže Janko Vujić, vozač.

U čudu su i u Graničnoj policiji BiH. Kažu da Crnogorci od jutros sve vraćaju.

"Od jutros je na GP Zupci i Klobuk nekoliko građana BiH  vraćeno prilikom izlaza iz BiH, takođe je nekoliko državljana Crne Gore se samoinicijativno vratilo prilikom izlaza iz BiH jer nisu htjeli u karantin", izjavila je Franka Vican, portparol GP BiH.

Crnogorsko nacionalno koordinaciono tijelo juče je saopštilo svoju odluku da se u ovu državu uz negativan test na Kovid 19  može samo preko Zubaca i Kolobuka a ostali prelazi su zatvoreni. Svoju odluku pravdaju čudnom činjenicom da se korona ponovo pojavila u Crnoj Gori i da je preko BiH došla iz Srbije. Nepromišljena i nepotrebna odluka ovog  tijela kažu neki od zvaničnika iz crnogorskih opština. Ovo je ogroman problem za sve a pogotovo za Herceg Novi i Trebinje, čelnici očekuju rješenje što prije.

"Ja sam optimista da to neće dugo trajati, da će to biti privremeno. Još jednom pozivam  nadležne organe kako Crne Gore tako i BiH da brzo naprave dogovor", smatra Stevan Katić, predsjednik opštine Herceg Novi.

"Bojimo se da li je tu samo struka odlučivala , bojimo se da nema tu neke politike  ili nečeg što ne ide nikom u prilog . Znate i sami da veliki broj ljudi iz CG pogotovo iz nama bliskih opština Herceg Novi, Nikšić, Podgorica dolaze u Trebinje, isto tako veliki broj Trebinjaca ide tamo, pogotovo u Herceg Novi zato što nam je najbliži. Sigurno da ovo ne ide u prilog nikome", rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

A da u ovoj odluci ima politike više je nego očigledno tvrde crnogosrki opozicionari. I na ovaj način crnogorski režim na čelu sa Milom Đukanovićem udara na srpski narod, poručuju iz DFa.

"U pitanju je želja da se maksimalno  oteža i uspori cirkulacija srpskog naroda iz Srbije, Srpske i Crne Gore na čitavom prostoru. Takođe tu postoji i politička želja DPSa  a čije je NKT nažalost postalo filijala da se kao i za sve u proteklih 14 godina okrivi Srbija. I naravno nove mjere treba da posluže tome da se onemoguće ili omoguće ali u smanjenom broju litije koje su ponovo krenule", kazao je Marko Kovačević, portaparol DF-a.

A sa litijama ponovo su krenuli i problemi za vjernike u Crnoj Gori i to veći nego ikada do sada. Sveštenici i funkcioneri se hapse, neki se izbacuju iz zemlje a policija pod palicom režima nema milosti . I dok vlasti udaraju na svoj narod i zbog istog tog naroda zatvaraju granice nekada popularna crnogorska ljetovališta sada zjape potpuno prazna.  

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.