Vilibald Sluga

U hrvatskom gradu otkrivena bista najdugovječnijeg gradonačelnika

  • Izvor: Indeks
  • 13.10.2024. 21:42

Otkrivanjem biste ispred Starog muzeja u Krapini danas je obilježena 170. godišnjica rođenja Vilibalda Sluge, najdugovječnijeg krapinskog gradonačelnika koji je brojnim postignućima ostavio dubok trag.

Gradonačelnik Krapine i saborski poslanik Zoran Gregurović rekao je da je, uz veliki broj službenih i dostupnih podataka još puno toga slabije poznato javnosti što je Sluga napravio za Krapinu.

"Otkrili smo bistu Vilibaldu Slugi, jednom izuzetnom čovjeku, toliko svestranom i angažovanom, mnoge stvari koje je stvarao i danas su prisutne oko nas, od brojnih građevina, parkova i infrastrukture do brojnih udruženja u kojima je bio prisutan", rekao je Gregurović.

Bistu je podigao grad Krapina na inicijativu Družine braća hrvatskoga zmaja čiji je Sluga bio član. Vilibaldo Sluga bio je četiri decenije načelnik trgovišta Krapine, što ga čini najdugovječnijim gradonačelnikom u tadašnjoj državi, prenio je Indeks.hr.

Rodio se 13. oktobra 1854. godine u Šentjuru pri Celju, u Krapinu dolazi kao 23-godišnjak, a već kao 27-godišnjak izabran je za načelnika u Đurmancu, zatim u Desiniću, te u Ludbregu i u Ivancu gdje je osnovao vatrogasno društvo.

U Krapinu se vraća 1891. te preuzima dužnost trgovišnog načelnika. Bio je i predsjednik te nadkomandant DVD Krapina.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: