Umjesto pomena, mural ubica: Ustaše su na dvoje djece porodice Olujić ispucali 22 metka

  • 07.05.2020. 13:33

Ubistvo porodice Olujić je zločin koji su u noći između 17. i 18. februara 1992. godine u slavonskom selu Cerna, na putu između Vinkovaca i Županje, počinili pripadnici hrvatske vojske: Tomislav Madi, Mario Jurić, Zoran Poštić, Davor Lazić i Mijo Starčević. Oni su upali u kuću Radomira Olujića sa ciljem da ubiju njega i njegovu porodicu, i opljačkaju, a kuću miniraju eksplozivom.

Tomislav Madi kao komandant jedne čete 131. brigade hrvatske vojske, koja je bila smještena u selu Komletinci, izdaje naredbu Juriću, Poštiću, Laziću i Starčeviću uveče 17. februara 1992. da idu na tačno određenu lokaciju "da pobiju neke četnike“. Dao im je sve potrebno od naoružanja i eksploziva i prigušivače, što su oni uzeli i krenuli ka Cerni. Tu su se uparkirali u ulici Braće Radića.

Pokucali su na vrata i rekli da su policija i da imaju nalog za pretres. Kada je Anica Olujić, posle nekoliko minuta rekla da će pozvati policiju Mijo Starčević je iščupao telefonsku žicu iz zida. U spavaćoj sobi Radomira Olujića pronađeno je 1.500 maraka u sitnim novčanicama, veća količina zlatnog nakita, neki papiri, lovačka puška, kao i crna beretka za koju su sumnjali da ima kokardu. Dok su Poštić i Lazić bili u sobi i pretresali je. 

Tamo su Jurić i čovjek kojem se zna samo nadimak "Bosanac" ubili 15-godišnju Milenu Olujić i njenog 12-godišnjeg brata Marka te njihove roditelje Radomira i Anicu. Radomir Olujić, koji je bio voditelj samoposluge u Cerni ustreljen je s deset metaka. Pet hitaca dobio je u leđa, zatim još u rebra, pa levu potkolenicu i desnu ruku. Šest projektila pogodilo je Anicu Olujić. Zadobila je četiri prostrelne rane glave, jednu ranu vrata, te stomaka. Milena Olujić pogođena je s ukupno 11 metaka – dva u glavu, dva u vrat, četiri u leđa, po jedan u ruku i jedan u nogu. Isto toliko hitaca bilo je smrtonosno za njenog brata Marka.

Krajem 1992. godine Mirko Olujić, otac Radomira je preminuo od tuge za sinom i njegovom porodicom. Da bi 1998. godine u decembru jedno veče Stojanki Olujić na vratima se pojavio NN muškarac sa čarapom preko glave. Stojanka je ovo shvatila kao pretnju za njenu ličnu sigurnost.

Stojanka Olujić preminula je 20. januara 2013. godine i sahranjena je na mesnom groblju u Cerni, dan kasnije. Nosila je neslavno ime "Majka Pravoslavna" kao aluzija na tužnu poemu Vladimira Nazora iz januara 1943. godine.