Crna Gora

Vaterpolista Arsenije Stanović osuđen za ubistvo ukrajinske milionerke

  • Izvor: Blic
  • 13.09.2021. 16:20

Vaterpolista Arsenije Stanović osuđen je danas prvostepeno, u podgoričkom Višem sudu, na 15 godina zatvora zbog ubistva ukrajinske državljanke Anastasije Lašmanove.

Stanović je prvostepenom presudom osuđen za "obično" ubistvo, odnosno, Sud tako nije prihvatio pravnu kvalifikaciju iz optužnice da je počinio ubistvo na svirep način.

Advokat Zoran Piperović najavio je žalbu Apelacionom sudu. Smatra da će ova presuda biti ukinuta i da će u ponovljenom postupku Stanović biti oslobođen zbog duševne poremećenosti.

Izrazio je žaljenje zbog smrti Lašmanove, pišu Vijesti.

Priča Anastasije Lašmanove je i dalje misterija. Ona se u Crnu Goru doselila sa ruskim pasošem. Prvo je radila kao konobarica, a samo nekoliko godina kasnije postala je poznata i uticajna osoba u Crnoj Gori.

Nakon ubistva njeno bogatstvo je procenjeno na 105 miliona evra, što je ujedno svrstavalo na listu najbogatijih Ukrajinki.

Na koji način je Lašmanova za samo nekoliko godina stekla toliko bogatsvo ostalo je - nepoznato.

Spekulisalo se da iza nje stoji neki bogati biznismen, ali to nikada nije dokazano. Tačnije, ona je bila direktorka kompanije Sea Trade i Mimoza Group koja je prije dvije godine kupila tivatski hotel Mimoza. Bila je vlasnik hotelskog kompleksa Perla, tri restorana u Porto Montenegru i salona ljepote u Budvi.

Prema nezvaničnim informacijama, iza firme Mimoza Group stoji ruski biznismen Valerij Zadorin. On je vlasnik jedne od najvećih firmi za trgovinu luksuznim proizvodima u Rusiji, kompanije Aroma.

Zadorin je Tivtu, u Krtolima, izgradio luksuznu vilu na Obali Đuraševića, dok je u Porto Montenegru držao svoju jahtu koja takođe nosi ime Aroma.

U međuvremenu, Lašmanova je u upoznala Arsenija Stanovića sa kojim je bila u emotivnoj vezi. On ju je napao u luksuznom stanu koji je iznajmljivala u Dobroti. Zadao joj je 16 udaraca oštricom i šiljkom u predjelu tijela i najmanje 10 udaraca u predjelu glave i tijela, usljed kojih udaraca je oštećena trpila fizičke bolove i strah jakog intenziteta.

- Tijelo joj je bilo u stravičnom stanju, izgledalo je stvarno strašno! Oko nje lokva krvi i ubodi po cijelom tijelu - rekla je osoba iz istrage ovog slučaja.

Policiju je pozvala njena prijateljica sumnjajući da se Lašmanovoj nešto dogodilo.

- Pokušala je da stupi u kontakt s njom, ali joj se nije javljala. Otišla je kod nje, ali Lašmanova nije otvarala. Vatrogasci su razbili blindirana vrata, gdje su istražioci zatekli jeziv prizor - navodi se.

Stanović je potom pobjegao iz Crne Gore, a u tome mu je pomogao otac Zoran, inače bivši šef ispostave Granične policije.

Zajedno su nađeni u Albaniji.