Aleksandar Raković

"Zabraniti DPS Mila Đukanovića zbog terorizma"

  • Izvor: SRNA
  • 06.09.2021. 13:49

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je za Srnu da bi Demokratsku partiju socijalista (DPS) trebalo zabraniti zbog pokušaja državnog udara i sprovođenja terorističkih aktivnosti uoči i tokom ustiličenja Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

Komentarišući nerede na Cetinju, Raković je ocijenio da je prvi put viđeno jasno kompletiranje DPS-a, od političke stranke preko organizovane kriminalne grupe do ekstremizma i pokušaja terorističkih aktivnosti.

"Zato DPS treba zabraniti jer su svečani čin ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog vidjeli kao neprijateljski gest, zbog kojeg su imali namjeru čak i da upotrijebe oružanu silu", rekao je on.

Ističući da od ekstremizma partije na čijem je čelu crnogorski predsjednik Milo Đukanović još više zabrinjava namjera njenih pripadnika da pripremaju terorističke akcije, Raković je ukazao da je i Njegova svetost patrijarh Porfirije u svom saopštenju rekao da je prijetio snajperski napad na njega, mitropolita Joanikija i episkopa kruševačkog Davida dok su bili u helikopteru kojim su i sletjeli na Cetinje.

Podsjetivši da su o elementima terorizma i pokušaju državnog udara govorili crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i zamjenik premijera Dritan Abazović, Raković je ocijenio i da je dio struktura u državnom bezbjednosnom sistemu, osim sprečavanja ustoličenja mitropolita, namjeravao i da zauzme dio Crne Gore, odnosno Cetinje.

"Zato Đukanovića, njegovog savjetnika Veselina Veljovića i sve one koji su nameravali da izvedu teroristički akt protiv rukovodstva Srpske pravoslavne crkve ne može da štiti nikakav imunitet", smatra Raković.

On je rekao da vjeruje da postoji pravno rješenje protiv Đukanovića jer ne smije da postoji zaštita za nekoga ko je odgovoran za pripremanje terorističkih akcija.

"Mora da postoji pravna poluga protiv takvih devijantnih tipova kao što je Đukanović, koji je došao na Cetinje da homogenizuje svoje ekstremiste, a poslije toga pobjegao kao posljednja kukavica kada je policija počela intervenciju", napomenuo je Raković.

On smatra da državni organi Crne Gore ne bi trebali previše da se obaziru na sugestije Zapada, već da državni sistem očiste od struktura lojalnih Đukanoviću i DPS-u, što je, prema njegovim riječima, trebalo učiniti još prošle godine u ovo vrijeme.

"To se nije desilo tada, ali treba da se dogodi u narednih mjesec-dva da Crna Gora više ne strepi od toga da će deo državnog aparata pokušati da izvrši terorizam protiv sopstvene države", rekao je Raković.