SPC

Žaljenje zbog povređivanja policajaca

  • 30.12.2019. 08:05

Mitropolija crnogorsko-primorska izražava žaljenje zbog večerašnjeg povređivanja policajaca, saopšteno je večeras iz Mitropolije Srpske pravoslavne crkve sa Cetinja.

"Takođe žalimo sve one koji su ovih dana povrijeđeni, a koji su prinuđeni da svoju slobodu vjere traže na ulicama, jer nisu mogli da je obezbijede tamo gdje je to trebalo da im se omogući - u crnogorskom parlamentu", saopšteno je iz Mitropolije.

Iz Mitropolije su ocijenili da je gruba manipulacija i nedostojna državne službe, kakva je Uprava policije, tvrdnja da će za sve eventualne incidente policija ubuduće smatrati odgovornim i vjerske velikodostojnike, čije djelovanje navodno dovodi do narušavanja javnog reda i mira i drugih posljedica.

"Ne prihvatamo takvu proizvoljnu tvrdnju i upućujemo nadležne u Upravi policije da pažljivije pročitaju današnje saopštenje za javnost Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u kojem se vrlo precizno navodi kakav vid otpora Crkva preporučuje svojim vjernima povodom usvajanja anticrkvenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji iznad svega podrazumijeva mir i bratsku slogu, kao i post i molitvu", navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije podsjećaju da su i prije i nakon usvajanja Zakona javno ukazivali na bojazan da će ovaj zakon izazvati mnoštvo problema u crnogorskom društvu i produbiti ionako velike podjele, ne zato što su ih priželjkivali, već što poznaju svoj narod, za razliku od onih koji su nerazumno i bez volje za bilo kakav dogovor, odbacivši sve prijedloge Crkve, izglasali ovaj nakaradni zakon.

"Ponavljamo, ne podržavamo nasilje demonstranata prema policiji, ali ni primjenu sile naoružanih policijskih službenika, sa brojnim sredstvima prinude prema demonstrantima, koji su ovih dana /a i večeras/ privođeni i kad su učestvovali u potpuno mirnim protestima", navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije naglašavaju da i tamo gdje je, nažalost, bilo napada na policiju, to ni na koji način nije podstrekivano niti podržavano od sveštenstva SPC.

"Policija bi u takvim slučajevima kad neodgovorni pojedinci naprave neki izgred /kao noćas ispred Hrama u Podgorici/ trebalo da bude odgovornija od takvih pojedinaca i da ima u vidu da se u hramu i oko njega dešava mnoštvo aktivnosti u kojima učestvuju i djeca, kojih je i danas tamo bilo tokom njihove intervencije", dodaje se u saopštenju.

Iz Mitropolije sa Cetinja poručuju da ne prihvataju bilo kakvu odgovornost za incidente. "Sve što se dešava je plod činjenja onih koji su prezreli stav Crkve, a time i volju većinskog vjernog naroda Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.