Beograd

Besplatan ulaz u ustanove kulture u Beogradu tokom Svesrpskog sabora

  • Izvor: SRNA
  • 07.06.2024. 14:04

U Beogradu će, povodom Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska", od danas do nedjelje, 9. juna, u ustanovama kulture biti omogućen besplatan ulaz za posjetioce.

Zainteresovani će imati priliku da saznaju kako su živjeli Karađorđevići i Obrenovići, da se upoznaju o životu i radu Nikole Tesle, da uživaju u djelima Paje Jovanovića ili Save Šumanovića, da vide slavnu "Veneru od krpa" ili posjete festival nitratnog filma, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.

Djela slavnog srpskog slikara Paje Jovanovića mogu se vidjeti u Narodnom muzeju, a cijeli njegov legat dostupan je u sklopu Muzeja grada Beograda.

Sa životom i radom srpskog naučnika građani se mogu upoznati u Muzeju Nikole Tesle, a u Еtnografskom muzeju sa narodnom kulturom Srba u 19. i 20. vijeku, gdje se mogu vidjeti svečane narodne nošnje iz ovog perioda i kakvo je bilo stanovanje na selu i u gradu.

Raznovrsne programe priprema i Istorijski muzej, predstavljajući od prije nekoliko dana i odežde despota Stefana Lazarevića i despota Đurađa Brankovića i njihove krune, a posjetioce upoznaje i sa Karađorđevićima i Obrenovićima kroz izložbu "Čekajući stalnu postavku".

Tokom sabora Srbije i Republike Srpske biće dostupne i tri različite izložbe u Muzeju primenjene umetnosti, Muzej savremene umetnosti nudi četiri izložbe, dok će Muzej naivne i marginalne umetnosti i Muzej pozorišne umetnosti otvoriti vrata za sve ljubitelje pozorišta.

Građani će moći da posjete i Muzej nauke i tehnike za istraživače, Prirodnjački muzej za sve one koji žele da se nađu u carstvu boja, mirisa i ukusa na izložbi "Biljka kao začin", ali i Muzej afričke umetnosti, prvi i jedini muzej u regionu isključivo posvećen kulturama i umjetnostima afričkog kontinenta, navodi se u saopštenju.

Jugoslovenska kinoteka otvara vrata za sve filmofile 26. festivalom nitratnog filma.

U Muzeju Jugoslavije posjetioci mogu prisustvovati seriji razgovora, predavanja i projekcija pod nazivom "Nesvrstani i kulturne veze" koja tematizuje kompleksnost i višeznačnost kulturnih razmjena i saradnji između SFR Jugoslavije i članica Pokreta nesvrstanih.

Zainteresovani mogu da posjete i izložbu "Crnotravci graditelji Beograda" u okviru Zavoda za zaštitu spomenika kulture ili Kuću legata i sve što ona nudi.

Posjetiocima će biti besplatno dostupni Pedagoški muzej i četiri biblioteke – Biblioteka grada Beograda, Biblioteka "Dimitrije Tucović", Biblioteka "Milutin Bojić" i obrenovačka Biblioteka "Vlada Aksentijević".

Pratite nas i putem Vibera