U januarskim zimskim danima poslije Bogojavljenja mnogi građani preferiraju da pored mesa jedu i čuveni srpski specijalitet - pihtije. Njihova cijena ove godine kod domaćih proizvođača i na pijaci kreće se od 300 do čak 650 dinara! U beogradskim restoranima porcija je jeftinija za 30 dinara, dok tanjir na jugu Srbije u kafanama stoji već od 150 dinara pa naviše.
Tako, recimo, u Skadarliji domaće pihtije sa tri vrste mesa možete da pojedete za 620 dinara, dok ako ih uzimate kod prodavaca na pijaci porcija će iznositi od 300 dinara pa naviše.
Kako se često održavaju i pihtijade u kojima učestvuju svi koji žele da se takmiče u spremanju ovog tradicionalnog srpskog specijaliteta, pihtije postaju sve traženije i cenjenije na srpskom tržištu.
Cijene pihtija
400 grama 300 dinara
800 grama 550 dinara
1 kilogram 600-650 dinara
tanjir 300 dinara
500 grama - 400 dinara
U većini mesara u Beogradu još uvijek se nije pojavio ovaj specijalitet, pa se teško i nalaze, ali zato po nepisanom pravilu ko prvi u ponudi ima, on diktira cijenu. U drugim krajevima Srbije, tanjir pihtija se kreće između 150 i 250 dinara u lokalnim kafanama.
To koliko ćete platiti mnogo zavisi i od načina spremanja ovog srpskog specijaliteta. Najjeftinije pihtije su sa svinjskim papcima i kožurom, ali ako se tome doda dosta suvog mesa i njihova vrijednost je mnogo veća.