Kaluđerica

Dijete (7) palo u šaht: Dubina 9 metara, držao se za lanac

  • 03.06.2024. 20:32

Šestočlanoj vatrogasno-spasilačkoj ekipi Voždovac trebalo je manje od minuta da krene na teren po pozivu da je dijete u Kaluđerici upalo u šaht. Dijete je izvučeno živo, bez ozbiljnijih povreda. Hitna pomoć ga je prevezla u Tiršovu. Adrenalin, stres, strah, mora brzo da se razmišlja, pogotovo kad je u pitanju sedmogodišnje dijete.

Sinoć oko 19 časova, sedmogodišnje dijete upalo je u šaht dubok devet metara u Kaluđerici. Vatrogasci su ga izvlačili specijalnom opremom i dijete je prošlo bez ozbiljnijih povreda.

"Vidjeli smo šaht koji se nalazi između dvije zgrade koje su u izgradnji. Šaht je bio širine između 50 i 60 fi, dubine oko devet metara. Pogledali smo dole, vidjeli smo dijete, koje je komunikativno, koje se držalo za lanac koji su mu spustili ljudi koji su bili pored. Jedan od njih je bio njegov otac. Dijete je bilo dole u vodi koja je dostizala do njegovog struka", navodi Goran Radovanović, vođa vatrogasno-spasilačke grupe.

Specijalne merdevine, najuže koje postoje, uspjeli su da spuste do djeteta.

"Kada smo spustili merdevine, uspjeli smo da ga ubijedimo da on polako popusti jednom rukom taj lanac, da se polako uhvati za merdevine drugom rukom, što je on to uspješno uradio. Prebacio je i drugu ruku na merdevine, međutim, nikako nije uspio da stane nogom. Malo smo se ubjeđivali, pošto nije vjerovao svemu tome, šta će se desiti. Poslije nekih tridesetak sekundi on je stao na merdevine, zagrlio ih, mi smo ga izvukli u roku od 20 sekundi iz šahta", objašnjava Radovanović.

Cijela akcija trajala minut

Sreća u nesreći je to, kažu vatrogasci, što je dijete moglo da priča, a to nije čest slučaj. I odraslog čovjeka u takvoj situaciji, u mraku, na dubini, savladao bi strah. Vatrogasci su obučeni i za te situacije. Cijela akcija je trajala minut. Dijete je izvučeno živo, bez ozbiljnijih povreda. Hitna pomoć ga je prevezla u Tiršovu.

"Najveća sreća u svemu tome na dubini od devet metara je da se dijete nije povrijedilo, nije imalo ozbiljne frakture, imao je ogrebotine po sebi zato što je najvjerovatnije pri padu udarao o ivice dole i to što bunar nije imao vode i što se sve desilo prije sinoćnjeg nevremena", navodi Radovanović.

Sve se to dogodilo na privatnom posjedu, na gradilištu. O tome kako se dijete našlo na tom mjestu, kako je upalo, niko na licu mjesta nije htio da priča. 

Ovakve situacije se dešavaju, ali rijetko, kažu vatrogasci. Godišnje bude desetak slučajeva da neko upadne u otvoren šaht. Kad se to dogodi, pomoć stiže vrlo brzo po pozivu na broj 193.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: