Bračni par Bonžiro, iz francuske vinske oblasti Burgundije, već petnaest godina obrađuju vinograde u istočnoj Srbiji i prave vino u Rogljevu kod Negotina. Zadovoljni su kvalitetom vina koje uglavnom izvoze u Francusku, Japan i Ameriku.
Priča o filokseri koja je u devetnaestom veku uništila vinograde u Francuskoj dovela je u Srbiju u bračni par Bonžiro. Tada se vino iz negotinske krajine izvozilo u Francusku.
- Mnogo dobro je ovdje, vino je kvalitetno i dugo može da se čuva, imamo vino od početka, staro 15 godina a to je mnogo važno za nas - naglašava Siril Bonžiro, iz Francuske.
- Mnogo dobro je ovdje, vino je kvalitetno i dugo može da se čuva - kaže Еstel Bonžiro.
- Mi pijemo bijelo, crveno, roze vino, šampanj... ali iz Rogljeva - samo iz Rogljeva, to je naše vino i volimo naše vino - dodaje Siril.
Francuzi, kako ih u selu zovu, sami rade u vinogradu, u sezoni tu su i njihovi sinovi, a imaju i pomoć iz Srbije. Ovogodišnju berbu zbog visokih temperatura već privode kraju. Čokote su uspjeli da zaštite šeširima od lastara.
- Nema suvih bobica. Odlično je ima tečnosti unutra, idealno je, malo je berba poranila, ali će vino biti fantastično - ističe Nenad Rajić, direktor francuske vinarije Rogljevo.
Na obnovljeni kameni podrum pivnicu, posebno su ponosni. Osim njega restaurirali su još dvije kamene kuće, jedinstvene u svetu.
- Radi još, još radi da, da. Ovo bure je burgundac, imamo frankovku - kaže Siril.
Najljepši posao poslije berbe je priprema šire.Biće oko dvadeset hiljada litara izuzetnog vina ove godine, kažu naši domaćini Francuzi, koji zbog ovog posla provode osam mjeseci godišnje u kamenoj kuči u selu Rogljevo.
(RTS)