Lažno brendiranje

Kako prodavci namještaju ''lažnjake''? Masovno obmanjuju kupce na hrani

  • Izvor: B92
  • 18.10.2024. 10:51

Alpsko mlijeko iz Tuzle, zlatiborska pršuta sa Avale, fruškogorski med nastao industrijskom preradom šećera ko zna gdje. Ovakve proizvode danas je, nažalost, moguće naći na policama marketa. Koliko se, zapravo, zdravo hranimo, a koliko smo obmanuti prilikom kupovine namirnica od strane prodavaca?

Ukoliko pitate prodavca na pijaci, ili pročitate deklaracije u prodavnicama, krompir je gotovo uvijek ivanjički, kajmak je kraljevački ili zlatiborski, kupus je futoški, med je najprije homoljski. Ovi proizvodi već su postali brendovi Srbije, a marketi tu činjenicu koriste kako bi privukli kupce. To im, čini se, i polazi za rukom.

Na tu kartu upravo igraju prodavci, ističu iz Udruženja za zaštitu potrošača. Kupci golim okom ne mogu znati šta kupuju, marketi igraju na kartu povjerenja od strane potrošača i jedino ko može stati na put ovakvim radnjama je - država.

Jovan Ristić iz Udruženja za zaštitu potrošača „Еfektiva“ kaže:

Ukradeni usisivač i hrana iz kuće

Ukradeni usisivač i hrana iz kuće

- Mi ne možemo da otvorimo med. Mi ne možemo da uđemo, da nosimo malu pokretnu laboratoriju i da odmah vidimo od čega je napravljeno. Zato su nam jako bitni kontrolni organi Republike Srbije i oni treba da rade svoj posao. Znači, ako se radi o uvoznoj robi, taj posao još kreće sa carine.

Med i mlijeko dvije su namirnice kojima proizvođači u Srbiji najviše manipulišu

Država želi da stane na kraj obmanjivanju potrošača, stoga se trenutno radi na izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti hrane i Zakona o službenim kontrolama, kojim se uvodi termin 'prevara u hrani'.

Ovo je ključno jer su dosadašnje kazne za prevare u hrani bile neadekvatne i nedovoljno odvraćajuće, a sada će sankcije biti strože za počinjene prekršaje.

Hrana koja ometa dobar san: Ove namirnice izbjegavajte prije spavanja

Hrana koja ometa dobar san: Ove namirnice izbjegavajte prije spavanja

Cilj novog zakona jeste da tržište hrane bude bezbjedno, transparentno i u skladu sa najvišim standardima, a da se istovremeno zaštite interesi legalnih proizvođača.

Med i mlijeko dvije su namirnice kojima proizvođači u Srbiji najviše manipulišu, ali takozvano falsifikovanje hrane, vezuju se i za maslinovo ulje, čaj, vino, začine. Kažu pčelari, na tacnu stavite malo meda, prelijte vodom i okrećite tacnu kružno. Poslije određenog vremena, ako je med pravi, trebalo bi da se u medu prepoznaju linije u obliku kvadratića, koje predstavljaju saće i na taj način možete da utvrdite da li je domaći.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:30 Narod priča (R)

    '‘Narod priča (R)i (R)

  • 12:55 Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.