Srbija

Lažni med i u vrtićima

  • Izvor: Agencije
  • 17.10.2024. 20:10

U hipermarketima u Njemačkoj čak 83 odsto meda je lažno, a ista situacija je i u Srbiji, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo Еvropsko udruženje profesionalnih pčelara (ЕPBA).

Nedavno je Еvropska komisija objavila podatak da je skoro 50 odsto meda na tržištu Еvrope lažno. Na inicijativu Slovenije, Еvropska komisija je promenila Direktivu o medu, pa će uskoro na svakoj tegli meda morati da bude naznačena i zemlja porijekla.

- Pčelarstvo neće preživjeti nelojalnu konkurenciju lažnog meda. Zato je krajnje vrijeme da svi djelujemo i sarađujemo, pre svega evropski političari, da preduzmemo stroge mjere protiv lažnog meda, da odmah uspostavimo koordinisane metode za otkrivanje lažnog meda kao i referentne laboratorije. Metod mora biti takav da će ga koristiti inspekcije u svim evropskim zemljama i tako će moći odmah da se ukloni sav lažni med sa tržišta - naglasio je Bošljan Noč, predsjednik Еvropskog pčelarskog saveza (ЕBA) povodom predstojećeg Svjetskog dana hrane.

Lažni med u vrtićima

Rodoljub Živadinović, predsjednik Saveza pčelara Srbije kao poseban problem ističe što pravi med srpskih pčelara ne može da dospi u vrtiće i markete.

- Prvog meda ima u marketima, ali jako malo. Kada smo javno ukazali da se u vrtićima deci daje lažni med, veterinarski inspektori su početkom 2021. godine obišli sve vrtiće, ali nikad nisu objavili rezultate tih kontrola - ističe Živadinović.

Da u Srbiji pčelari imaju ozbiljne muke sa lažnim medom potvrđuje Rodoljub Živadinović, predsjednik Saveza pčelara Srbije koji ističe da je situacija u Srbiji još nepovoljnija nego u Njemačkoj.

- Posljednje istraživanje koje je radio Pokret potrošača iz Pančevca u septembru prošle godine pokazalo je da je u Srbiji čak 88 odsto meda neispravno. To pokazuje da je pčelarstvo pritjerano do zida. Pčelari više ne mogu da se bore sa nelojalnom konkurencijom i apelujemo na državu da konačno riješi probleme falsifikata. Srbija ima laboratorije koje to mogu da utvrde, samo je potrebno da se to ozvaniči odgovarajućim državnim aktima i da krene ozbiljna i kontinuirana kontrola, jer ad hok kontrole ne daju dugoročne rezultate - naglašava Živadinović.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: