Tiktoker pokrenuo lavinu

Mlade generacije protiv vojnog roka

  • Izvor: ATV
  • 17.09.2024. 19:28

Izvjesni tiktoker pod nadimkom Lakiša, jedan je od onih koji se protive uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji. Za tu vijest je čuo nakon što je prespavao cijeli dan.

"Prespavao sam cijelu subotu, odnosno, cijeli dan danas“, rekao je tiktoker Lakiša.

Kad se negdje naveče probudio, onima koji ga prate odlučio je da kaže šta o tome misli. Komentarisao je izjavu Aleksandra Vučića da Srbiji treba jaka vojska. 

"To je zabrinjavajuće jer niko ne pita nas omladinu da li smo mi voljni da se borimo za Srbiju“, nastavio je dalje Lakiša.

Dobio je na ovo više od tri hiljade komentara a jedan od njih je:

"Šta se buni ova princeza, lijepo je rečeno da vojni rok za žene nije obavezan.“

Kako će generacija Z preživjeti vojni rok, naslov je na jednom srpskom portalu. Tamo se oglasio analitičar Vladimir Petković koji je rekao da je vojni rok za omladinu poput tiktokera Lakiše gubljenje novca i sredstava. Kaže, to je generacija koja ne trpi autoritete. Petković tu još kaže

"Od većine njih nećemo dobiti ni dobre vojnike niti bolje patriote, samo će dobiti psihički problem“, kaže analitičar Vladimir Petković.

U suštini, navikli bi se ali ne bi bilo koristi. Neophodno je unapređenje borbenih sposobnosti ali 75 dana teško će pomoći.  

"Za dva i po mjeseca može da se nauči stojeva obuka i eventualno rukovanje likim zaduženim oružjem“, kaže Nikola Lunić iz Savjeta za strateške politike. 

Udruženje ratnih dobrovoljaca predlagalo je obuku od tri mjeseca. Ove koji će ići na 75 dana čeka otprilike ovo:

"Da on bude vojnik, da zna lično naoružanje i opremu, zaštitnu masku, da zna da se maskira, da zna mine, da se kreće na bojištu, da zna da ukazuje prvu pomoć. To je ono opšte, mi to zovemo pješadijska obuka“, kaže bivši načelnik pješadije general Milorad Stupar.

Na šta će to sve da liči, pitanje je koje, za sada, ostaje bez odgovora.

"Mladi iz sedamdesetih godina prošlog vijeka pa i osamdesetih nisu isti. Je li očekujete da će neki podoficir ili oficir da se bije sa mladima po kasarni zato što neko neće da posluša?“, upitao je vojni analitičar Vlade Radulović.

Javnost je dosta podijeljena a pravi rat vodi se u komentarima. U jednom piše: "Niko u Srbiji nije išao u vojsku da bi ratovao i napadao bilo koga, u vojsku se ide da bi se osposobio da odbraniš svoju otadžbinu, porodicu i svoj život. Osim profesionalne vojske, malo je licemjerno da se sakriješ i očekuješ da komšija ide da te brani.“

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.