Od njemačke okupacije

Osam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu

  • Izvor: RTS
  • 20.10.2024. 10:04

Beograd je u Drugom svjetskom ratu oslobođen prije 80 godina, poslije tri godine i sedam mjeseci njemačke okupacije.

Vučić položio vijenac na Spomenik Neznanom junaku: Večno hvala srpskim junacima i herojima Crvene armije

Povodom 80 godina od oslobođenja Beograda, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je vijenac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

"Osamdeset godina je prošlo od herojskog oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu. Vijekovima unazad, nepokolebljiva ljubav prema slobodi davala je snagu našem narodu za pobjede u ratovima", naveo je predsjednik u objavi na Instagramu.

"Nikada nećemo zaboraviti hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelja. Neka je vječna slava i zahvalnost svim hrabrim ženama i muškarcima koji su položili živote za slobodu našeg naroda", dodao je Vučić.

Vučić je u knjigu utisaka kod Spomenika Neznanom junaku napisao: "Vječno hvala srpskim junacima i herojima Crvene armije za slobodu koju su nam darivali. Srbija pamti!.“

Odavanjem pošte poginulim oslobodiocima Beograda i nizom manifestacija obilježava se 80. godišnjica oslobođenja Beograda od fašizma.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na spomenik Neznanom junaku, nakon čega će prisustvovati otvaranju izložbe "Vojna diplomatija na putu ka slobodi" u 12 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike.

Obilježavanje Dana oslobođenja počelo je u devet časova na Avali, gdje će biti održana državna ceremonija polaganja vijenaca kod Spomenika sovjetskim ratnim veteranima, a prisutnima će se obratiti prvi potpredsjednik Komiteta Državne dume Ruske Federacije za Zajednicu nezavisnih država, evroazijske integracije i veze sa sunarodnicima Konstantin Zatulin.

Predsjednik Dodik na samitu BRIKS-a: Imam dogovoren sastanak sa Putinom

Predsjednik Dodik na samitu BRIKS-a: Imam dogovoren sastanak sa Putinom

Zatim će u 11 časova biti održana državna ceremonija polaganja vijenaca i odavanja najviših državnih i vojnih počasti kod spomenika sovjetskim ratnim veteranima na Groblju oslobodilaca Beograda uz učešće ruske zvanične delegacije i ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića, ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Popovića i predstavnika grada Beograda.

Po završetku ceremonije, oni će od 12 časova, uz druge građane Beograda, učestvovati u maršu "Besmrtnog puka" od Spomenika oslobodilaca Beograda do Trga republike.

Zemlje BRIKS-a posjeduju više od 20 odsto svjetskih rezervi zlata

Zemlje BRIKS-a posjeduju više od 20 odsto svjetskih rezervi zlata

U Narodnom pozorištu u 14 časova počeće svečana akademija povodom obilježavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, na kojoj će se prisutnima obratiti predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, kao izaslanik predsjednika Srbije.

Od 15.30 do 19.30 časova predviđen je koncertni program na Trgu republike uz učešće umjetnika iz Srbije i gostiju iz Rusije - folklorne grupe "Pelageja" i Državnog ansambla ruskih kozaka "Kozačka kuća" iz Volgograda.

Završni događaj obilježavanja 80. godišnjice oslobođenja Beograda je svečani vatromet iznad prijestonice u 20.30.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: