SPC

Patrijarh Porfirije se sastao sa kardinalom Parolinom

  • Izvor: Tanjug
  • 19.09.2024. 08:07

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije sastao se u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu s državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom sa kojim je razgovarao o potrebi daljeg unapređenja saradnje dve Crkve, na lokalnom i svjetskom nivou.

- U razgovoru koji je protekao u duhu hrišćanskog razumijevanja sagovornici su zaključili da je obilježavanja stogodišnjice Nadbiskupije beogradske znak dobrih odnosa Srpske Pravoslavne Crkve i Rimokatoličke Crkve u Srbiji - navodi se u saopštenju SPC.

Patrijarh Porfirije izrazio je zahvalnost na stavu Svete Stolice o stanju u AP Kosovu i Metohiji i Parolina upoznao sa ''krajnje nezavidnim i veoma zabrinjavajućim položajem Srba i ugroženosti hrišćanskog nasljeđa na tom srpskom istorijskom području''.

Njih dvojica razgovarali su i o mogućnostima realne podrške miru i očuvanju prisustva služenja SPC i njenog poglavara na AP KiM, radi dobrobiti "kako pravoslavnih Srba tako i Albanaca i svih drugih".

- Takođe je bilo riječi i o apsurdnom zakonu koji je izglasao Parlament Ukrajine kojim se zabranjuje misija jedine kanonske Pravoslavne Crkve u toj zemlji - navodi se u saopštenju.

Na sastanku u Patrijaršijskom dvoru prisustvovali su i mitropolit bački Irinej, raško-prizrenski Teodosije, episkop raško-gornjokarlovački Gerasim i protojerej Đorše Stojisavljević, kao i apostolski nuncije u Srbiji Januš Vlahovljak, monsinjor Santo Ganđemi i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Srbiji Simon Bolivar Sančez Karijon.

Parolin se prethodno sastao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je razgovarao o održavanju redovnog političkog dijaloga na svim nivoima, kao i o zaštiti i obnovi srpskog vjerskog i kulturnog nasljeđa u AP KiM.

Sastao se i sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem, sa kojim je razgovarao o temama ključnim za jačanje sveukupnih odnosa Srbije i Svete stolice.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    'Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    'Stranačka hronika

  • 21:40 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.