Predsjednik Centra za obnovu međunarodnog prava

Petronijević: Zapad uznemiren zbog BRIKS-a, na udaru Srbija i Srpska

  • Izvor: SRNA
  • 18.10.2024. 19:05

Predsjednik Centra za obnovu međunarodnog prava Goran Petronijević ističe da je Zapad uznemiren zbog Samita BRIKS-a u Kazanju i da pojačava pritiske na Srbiju i Republiku Srpsku, te njenog predsjednika Milorada Dodika, koji ne krije da bi želio da BiH i Srpska postanu dio BRIKS-a.

Petronijević ukazuje da Zapad ne prihvata činjenicu da je BRIKS, prije svega, ekonomska organizacija samostalnih i suverenih država, a ne vojna kako je posmatraju.

- Upravo zbog činjenice da su države članice suverene i samostalne i da niko na njih ne vrši pritisak, BRIKS je zato i primamljiv mnogim državama i biće još više - rekao je Petronijević.

Predsjednik Dodik: Nikada neću žrtvovati Srpsku, nema centralizacije BiH

Predsjednik Dodik: Nikada neću žrtvovati Srpsku, nema centralizacije BiH

Kada je riječ o pritiscima stranih agenata, Petronijević je podsjetio da je i predsjednik Srbije rekao da on nikad nije bio jači u Srbiji, te da je slična situacija i u Republici Srpskoj.

- To je posljedica umno poremećenog neoliberalnog globalističkog zapada oličenog prvenstveno u Americi, Velikoj Britaniji i prisilno u ЕU - rekao je Petronijević za "Sputnjik".

On je ocijenio da je Srbija danas Kazablanka kada je riječ o djelovanju stranih službi bezbjednosti neliberalnog globalističkog dijela Zapada.

- Srbija je prostor na kome se sve obavještajne i bezbjednosne službe sučeljavaju, ali nijedna služba ne pravi nama i našem rukovodstvu takve probleme kao što to čine službe bezbjednosti zapada. Oni vrše pritisak na sve one elemente u našoj državi kako bi Srbiju primorali da nema nikakvu drugu opciju sem Zapada - kaže Petronijević.

On je naveo da je ono što Zapad radi "jedna vrsta međunarodnog političkog silovanja".

- Oni žive i rade po principu ko nije sa nama, on je protiv nas i eliminišu svaku mogućnost da neko bude na suprotnoj strani i eliminišu svakoga ko nije na njihovom ideološkom fonu. Oni čak eliminišu i mogućnost da neko bude neopredjeljen kao što je Srbija i mnogo drugih država u smislu sopstvene, samostalne i suverene politike - rekao je Petronijević.

On je ukazao da je to diktat Amerike i njeno nerazumijevanje da više nije jedina sila i hegemon, već jedna od sila.

- Taj njihov stav je jako rigidan i napraviće velike probleme u mnogim zemljama u svijetu. Pod velikim pritiskom se nalazi i ЕU i mogu slobodno da kažem pod okupacijom anglosaksonskog faktora - ocijenio je Petronijević.

Karan: Nema ozbiljnijeg terorističkog akta da nije povezan sa BiH

Karan: Nema ozbiljnijeg terorističkog akta da nije povezan sa BiH

On je istakao da je to dio međunarodne zajednice koji je otuđen i koji ima veoma ozbiljno poremećen način razmišljanja po pitanju međunarodnih odnosa.

- Oni su zgazili međunarodno pravo, uveli sopstvena pravila koja traže da ih ostatak svijeta poštuje i da to pretvore u pravo, a svako ko pokuša da se pozove na bilo kakvu pravnu normu važeću u međunarodnom pravu, istog trenutka biva sankcionisan sa njihove strane - naveo je Petronijević.

Drugim riječima, kaže on, izazivaju ratove, jer neoliberalni globalizam raste u sukobima, a pada u miru.

- Njima mir ne odgovara, jer u nemirnim vremenima oni pokušavaju da očuvaju svoju hegemoniju. U konkretnom slučaju Srbija koja se nalazi na razmeđi ali koja pokušava da vodi svoju politiku i da ne bude ni na istoku ni na zapadu, upravo spada u onaj kontingent zemalja koje po zapadnom shvatanju, nemaju pravo da samostalno odlučuju ni da budu neutralne već moraju biti isključivo prozapadne - objašnjava Petronijević.

Pratite nas i putem Vibera