Hag

Pritvor Tačiju i Veseljiju produžen za još dva mjeseca

  • Izvor: Agencije
  • 15.10.2024. 14:18

Specijalizovana vijeća Kosova u Hagu produžila su pritvor za još dva mjeseca bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, kojima se zajedno sa bivšim vođama tzv. OVK Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem sudi zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Odvojene odluke o produženju pritvora Tačiju i Veseljiju sud je donio 14. oktobra, prenosi Reporteri.

U odlukama je navedeno da nema dovoljno informacija koje bi pokazale da bi optuženi, ako budu pušteni iz pritvora, mogli da izbjegnu pravosudne organe, ali da postoji rizik da će ometati sprovođenje pravde i činiti krivična djela nad onima koji se doživljavaju kao protivnici tzv. OVK, kao i nad svjedocima koji su svjedočili ili bi mogli da svjedoče u ovom postupku.

Suđenje bivšim vođama tzv. OVK počelo je 3. aprila 2023. godine, a optužnica Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u nelegalnim pritvorima tzv. OVK na KiM i u Albaniji.

Oni su optuženi da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali.

U postupku je do sada izjave dalo 95 svjedoka, a suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 21. oktobra.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.