Da li je moguće da je tornado

''Pustinjski đavo'' u Novom Sadu: Vrtlog usred grada uplašio građane

  • Izvor: Mondo.rs
  • 01.07.2024. 09:21

U Novom Sadu pre dva dana snimljen je neobičan prizor koji podsjeća na tornado! Vrtlog prašine uzdizao se nasred kružnog toka, a svi su se pitali samo jedno - da li je moguće da je tornado u Novom Sadu?

Ovo nije prvi put da je slična pojava viđena u Srbiji, a stručnjaci navode da nije u pitanju tornado već "pustinjski đavo", koji se javlja po vedrom, sunčanom danu. Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) objasnio je prošle godine za "Blic" kako nastaje ova pojava.

"Pustinjski đavo uvijek se javlja u vedrom, sunčanom danu kada je najtoplije i on je obično manjih razmjera. Tipičan primer smo imali pre nekoliko godina u Čačku", pojasnio je Sovilj.

Pored "pustinjskog đavola" često smo imali priliku da vidimo i gustando, a Sovilj je pojasnio kako on nastaje i koje su ključne razlike.

Čovjeku smrskao lobanju nakon svađe oko dima od cigarete

Čovjeku smrskao lobanju nakon svađe oko dima od cigarete

"Preduslov da se razvije gustnado je da imamo grmljavinski oblak iz koga imamo intenzivnu silaznu struju ili intenzivne padavine. Kada hladan vazduh iz olujnog oblaka dođe do zemljine površine on počne velikom brzinom da se razliva u svim pravcima. Ukoliko na određenom lokalitetu postoji dovoljno nestabilnosti u tom plitkom zemljinom sloju i ukoliko postoji odgovarajući profil, odnosno smicanje vjetra, može da se javlja vrtložnost, odnosno, rotacija i dobijamo praktično nešto što naliči na tornado", kaže meteorolog Slobodan Sovilj za “Blic”.

Užas u Njemačkoj: Ušao u kafić i zalio ljude kiselinom

Užas u Njemačkoj: Ušao u kafić i zalio ljude kiselinom

Za gustnado je jako važno reći, ističe Sovilj, da ni na koji način nije povezan sa oblakom, sa bazom oblaka i to je osnovna razlika po kome se on razlikuje od pravog tornada.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.