Srbija

Stiže velika pomoć za roditelje

  • Izvor: Kurir
  • 08.07.2024. 15:50

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije, Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da resorno ministarstvo priprema izmjene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa djecom kojima se predviđa uvećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dijete.

Đurđević Stamenkovski rekla je da će nakon stupanja na snagu izmjena tog zakona roditeljski dodatak za prvo dijete biti 500.000 dinara, za drugo 600.000 i uz to jednokratna novčana pomoć od više od 130.000 dinara, dok predviđena sredstva za treće dijete iznose više od 2,3 miliona dinara, a za četvrto više od tri miliona dinara.

- Mislimo da je podizanje roditeljskog dodatka ohrabrujuće za sve roditelje - buduće majke i očeve i jedan vid našeg podsticaja da se porodice proširuju - rekla je ona.

Ministarka je iskazala uvjerenje da će usvajanje izmjena Zakona o finansijskoj podršci porodici naići na dobar odziv u parlamentu i da će poslanici bez obzira na to da li pripadaju vlasti ili opoziciji dati podršku tom zakonu, jer je, ističe, u korist svih roditelja.

- Radićemo tokom ljeta na javnoj raspravi, radićemo na tome da stručna javnost iznese svoj sud i verujem da ćemo odmah nakon toga imati zakon na snazi, čime ćemo roditeljski dodatak podići na nivo kakav nema nijedna zemlja na Balkanu - istakla je ona.

Pratite nas i putem Vibera