Predsjednik Srbije

Vučić izbacio tačku o sankcijama Rusiji iz dokumenta Samita u Dubrovniku

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 09.10.2024. 11:16

Diplomatskim aktivnostima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića iz zajedničkog teksta koji bi učesnici Samita Ukrajina-Jugoistočna Еvropa trebalo da potpišu danas u Dubrovniku, izbačena je tačka o obaveznom uvođenju sankcija Rusiji, ekskluzivno saznaje Sputnjik.

Prema Sputnjikovim informacijama u diplomatskim izvorima bliskim Samitu u Dubrovniku, iz dokumenta je na insistiranje predsjednika Srbije izbačen i termin "okupacija Krima".

Takođe, iz predloženog teksta je, diplomatskom borbom Srbije, izbačena i rečenica o "obaveznoj vojnoj podršci Ukrajini".

Naši izvori navode i da je Vučić izdejstvovao da u tekstu Samita ne piše da je "mirovni plan Zelenskog jedini za rješavanje ukrajinske krize", već samo "jedan od predloženih planova".

Sputnjik piše da Srbija svakako neće staviti potpis na ovaj dokument u Dubrovniku ukoliko se ispod njega potpiše i Vjosa Osmani, takozvana predsjednica lažne države Kosovo.

Podsjećaju, Vučić je ranije objelodanio da u tekstu predloženog dokumenta stoji obaveza uvođenja sankcija Rusiji što je za Srbiju neprihvatljivo.

On je čak naveo da organizatorima nije bilo dovoljno što su neke riječi jednom pomenuli već su ih ponovili pet puta u papiru:

"Naveli su da je tako grozna, užasna, jeziva i ne znam kakva još agresija Rusa. Pa onda zlikovci, zločinci, kriminalci, ubice, ovakvi, onakvi i tako dalje, a onda dođu do sankcija, pa onda nije dovoljno, podržavamo sve one koji su uveli sankcije, nego zahtjevamo da svi moraju da uvedu sankcije i tako dalje. Ovo što vi opisujete, to nas je baš briga, opisujte šta hoćete. Ali gdje vi nama zapovedate šta ćemo mi da radimo, e to ne možemo. Tako da, to ćemo da vidimo - rekao je Vučić.

Na Samitu u Dubrovniku, pored zvaničnika iz regiona prisustvuje i Volodimir Zelenski, kome je istekao mandat predsjednika Ukrajine.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.