Snažna oluja

Apokaliptični prizori nevremena u Еmiratima: Snimljena 3 džinovska ''pustinjska đavola''

  • Izvor: Kurir
  • 23.10.2024. 22:00

Pojedini dijelovi Ujedinjenih Arapskih Еmirata danas su bili pogođeni snažnom olujom - sa više formacija nalik tornadu koje su formirane tokom nevremena.

Kiše su zahvatile Abu Dabi, Šardžu, Ras Al Hajmu i Fudžejru, praćene gradom i pustinjskim olujama. Vlasti u Abu Dabiju su na društvenim mrežama upozorile stanovnike na umjerene do jake kiše u Al Ainu, podijelivši savjete o bezbjednosti koje bi vozači trebalo da poštuju.

Ogromni "pustinjski đavoli", koji izgledaju kao tornado, primijećeni su u Kalbi, Ras Al Hajmu, na video snimcima koje je Nacionalni centar za meteorologiju objavio u srijedu. Na snimku se može vidjeti kiša koja je pogodila ovo područje, a snimljene su i ogromne formacije prašine koje se kovitlaju širom lokacije.

Na drugom video snimku se može vidjeti kako munja udara u zemlju dok su se automobili zaustavljali na putu neposredno pred snažnu oluju. U video snimku ispod vidi se ogroman stub prašine koji se nadvija nad nekim vozilima i ljudima koji su se u tom trenutku zatekli na putu koji vodi do njega.

U ranijoj prognozi, Ministarstvo za meteorologiju UAЕ je saopštilo da će se vlažna vazdušna masa kretati iz Arapskog mora ka zemlji, u četvrtak i petak.

Ovo će se preklopiti sa proširenjem slabog sistema niskog pritiska u gornjem vazduhu, praćenom relativno hladnom vazdušnom masom, što će dovesti do stvaranja nekih konvektivnih oblaka.

Inače, pustinjski đavo je vrsta lokalnog atmosferskog vrtloga. Formira se u uglavnom tokom poslepodneva, odnosno u najtoplijem dijelu dana.

(Kurir)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:30 Biznis klub (R)

    ''Biznis klub (R)

  • 12:55 Gola nauka (R)

    ' Gola nauka (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.