Osnivač "Vikiliksa"

Asanž će se pojaviti u javnosti kada se oporavi

  • Izvor: Agencije
  • 26.06.2024. 16:03

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž pojaviće se u javnosti kada se oporavi od boravka u zatvoru i pravnih borbi protiv izručenja u SAD, izjavila je njegova supruga Stela Asanž.

"Džulijan me zamolio da svima zahvalim. On je želio da bude ovdje, ali morate da razumijete kroz šta je prošao. Potrebno mu je vrijeme, mora da se oporavi, a to je proces. Molim vas da nam date prostora i privatnosti, da nađemo svoje mjesto", rekla je Asanžova televiziji Еj-Bi-Si.

Ona je istakla da će se Asanž odabrati vrijeme kada će se obratiti javnosti.

Asanžova je naglasila da će njen suprug nastaviti da brani ljudska prava "jer je to dio njega".

"On je veoma principijelan i ostaje principijelan i neuplašen", dodala je Asanžova.

"Nastaviće da brani slobodu govora"

Advokat Asanža Beri Džej Polak izjavio je da će Džulijana nastaviti da brani slobodu govora i nakon puštanja na slobodu.

"Rad Vikiliksa će se nastaviti. Ne sumnjam da će Asanž nastaviti da se zalaže za slobodu govora i transparentnost vlasti. Ima moćan glas i ne može i ne smije da se ućutka", naveo je Polak

Vikiliks, sajt za otkrivanje tajni koji je Asanž osnovao 2006. godine, nakon presude je najavio večerašnju konferenciju u Kanberi, ali nije precizirao da li će Džulijan govoriti.

Osnivač Vikiliksa priznao je krivicu po jednoj tački optužbe pred američkim sudom u Sajpanu u zamenu za ukidanje svih drugih optužbi i slobodu. 

Asanžov avion sletio u Kanberu

Asanžov avion sletio u Kanberu

Asanž je u obraćanju sudu rekao da vjeruje da je Zakon o špijunaži na osnovu kojeg je optužen suprotan pravima Prvog amandmana, ali da prihvata da podsticanje izvora da daju povjerljive informacije za objavljivanje, može biti nezakonito.

Avion u kojem se nalazio osnivač "Vikiliksa" sletio je ranije danas u australijsku prijestonicu Kanberu, čime je okončana njegova pravna borba koja je trajala 14 godina.

Asanž je prethodno, prema dogovoru sa američkim Ministarstvom pravde, priznao krivicu za kršenje Zakona o špijunaži pred sudom na američkom pacifičkom ostrvu Sajpan.

On je postigao dogovor sa američkim vlastima o priznavanju krivice u zamjenu za odustajanje od daljeg krivičnog gonjenja. Sud mu je uvažio godine provedene u britanskom zatvoru i potom ga oslobodio.

Asanž je u zatvoru "Belmarš" proveo pet godina.

Pratite nas i putem Vibera