Hanter se izjasnio krivim

Baj­de­nov sin pri­zna­o krivicu i izbjegao zatvor

  • Izvor: Agencije
  • 27.06.2023. 14:10

Sin ame­ričkog pred­sje­dni­ka Džoze­fa Baj­de­na, Han­ter Baj­den, pris­tao je da se pred sa­ve­znim su­dom izja­sni kri­vim po tri op­tužbe.

Dvi­je op­tužbe odno­se se na ne­po­dno­še­nje po­res­kih pri­ja­va na vri­je­me, a je­dna je op­tužba za po­sje­do­va­nje va­tre­nog oružja.

Ova ri­zna­nja naj­vje­ro­va­tni­je znače da će iz­bjeći za­tvor, što je iza­zva­lo ra­zličite rea­kci­je u ame­ričkom druš­tvu.

Ovim spo­ra­zu­mom se okončava du­go­go­diš­nja is­tra­ga Mi­nis­tar­stva prav­de o po­re­zi­ma i po­slo­vi­ma u inos­tran­stvu Han­te­ra Baj­de­na, ko­ji je pri­znao da se bo­ri sa za­vi­snošću od dro­ge na­kon smrti nje­go­vog bra­ta 2015. go­di­ne. Ta­kođe, spri­ječeno je i suđenje ko­je bi da­ni­ma ili ne­dje­lja­ma iza­zi­va­lo sa­op­šte­nja iz Bi­je­le kuće, ko­ja je snažno nas­to­ja­la da drži dis­tan­cu od čita­vog slučaja.

Baj­den, upi­tan o ra­zvo­ju si­tu­aci­je, re­kao je da je "ve­oma po­no­san na svog si­na".

Spo­ra­zum ko­ji za­hti­je­va od mlađeg Baj­de­na da pri­zna kri­vi­cu us­ko je fo­ku­si­ran na krše­nje za­ko­na o po­re­zu i oružju, a ne na ne­što ši­re ili ve­za­no za pred­sje­dni­ka. Bez ob­zi­ra na to, Do­nald Tramp, biv­ši pred­sje­dnik SAD, i dru­gi re­pu­bli­kan­ci kri­ti­ku­ju i nje­ga i Mi­nis­tar­stvo prav­de.

Desetine hiljada dolara za prostitutke Hanter Bajden otpisao kao poreske olakšice

Desetine hiljada dolara za prostitutke Hanter Bajden otpisao kao poreske olakšice

Tramp je upo­re­dio spo­ra­zum sa "pu­kom sao­braćaj­nom ka­znom", do­da­jući da je "sis­tem po­kva­ren", dok je pred­sje­da­va­jući Pred­sta­vničkog do­ma Ke­vin Me­kar­ti upo­re­dio ovaj is­hod sa slučajem Tram­po­vih do­ku­me­na­ta ko­ji sa­da ide ka sa­ve­znom su­du i re­kao da "ako ste pred­sje­dni­kov sin, do­bi­ja­te naj­bo­lji do­go­vor".

I ne­ki dru­gi zva­nični­ci, među ko­ji­ma je i Met Vi­ta­ker, biv­ši vrši­lac dužnos­ti gla­vnog tužioca SAD, kažu da "to što ste pred­sje­dni­kov sin ne bi tre­ba­lo da vas šti­ti od prav­de".

"Spo­ra­zum o pri­zna­nju kri­vi­ce Han­te­ra Baj­de­na liči na fa­vo­ri­zo­va­nje i sa­mo će do­da­tno na­ru­ši­ti vje­ru ja­vnos­ti u pra­vičnost na­šeg pra­vo­su­dnog sis­te­ma", pro­ko­men­ta­ri­sao je Vi­ta­ker ovaj slučaj.

S njim se, međutim, ne slaže ne­ka­daš­nji Tram­pov advo­kat Alan Der­šo­vic. On je re­kao da u po­res­kom pre­dme­tu "Han­ter Baj­den ni­je pri­vi­le­go­van, jer većina Ame­ri­ka­na­ca ko­ji ka­sne sa plaćanjem po­re­za uop­šte ni­su pro­ce­su­ira­ni".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.