Ron Pol

Bivši američki kongresmen: Nikoga u SAD nije briga za Ukrajinu i Izrael

  • 22.10.2024. 21:53

Svjetski policajac Amerika uključena je u dva sukoba sa kojima, realno, nema nikakve veze, što iscrpljuje vojsku i prijeti da uvuče SAD u treći svjetski rat, piše bivši kongresmen iz Teksasa Ron Pol.

U svom blogu, penzionisani kongresmen navodi da je "plan pobjede" Vladimira Zelenskog – sa članstvom u NATO-u, udarima NATO-a na Rusiju i upotrebom zapadnog oružja dalekog dometa – "sumanut".

Pravu namjeru plana nije teško razumijeti. Ukrajina je na ivici da izgubi sukob sa Rusijom i očajnički želi da uvuče vojsku Sjedinjenih Država u borbu. Bilo je mnogo prilika da se izbjegne ovaj krvavi "rat", ali je ukrajinsko rukovodstvo na svakom koraku slušalo zapadne neokonzervativce (poput Borisa Džonsona) i odlučilo da nastavi da se bori protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca, piše Pol.

"Sada kada su skoro došli do posljednjeg Ukrajinca, pozivaju nas "da se umiješamo i borimo se protiv zemlje sa najviše nuklearnog oružja na svijetu – Rusije – u borbi koja nema nikakve veze sa našim stvarnim interesima", navodi Pol.

Budimo iskreni, navodi on, da li bi iko osim Rusijom opsednutih neokonzervativaca bio "smrtno ranjen", ako bi ljudima u istočnoj Ukrajini bilo dozvoljeno da se otcjepe od Kijeva i pridruže Rusiji? Da li bi iko uopšte primijetio?

Njegovo rješenje sukoba u Ukrajini je jednostavno – Vašington bi trebalo jasno i glasno da poruči Kijevu: "Nema više oružja, nema više novca, sami ste. Pomirite se."

Pol navodi da isti princip važi i za Izrael koji nema kapaciteta da istovremeno vodi toliko ratova na toliko frontova, zbog čega sve više zahtijeva učešće SAD u sukobima.

SAD su već pružile oko 23 milijarde dolara dodatne vojne pomoći Izraelu i angažovale su američku vojnu imovinu u regionu za obaranje projektila i obezbjeđivanje povećanog naoružanja i obavještajnih podataka. Ali, to još uvijek nije dovoljno za Izrael. Da bi se borio protiv Irana, sa njegovim značajnim vojnim kapacitetima, Izrael izgleda očajnički želi da uvuče američku vojsku u sukob, navodi Pol, a prenosi RT Balkan.

Stacioniranje jednog ili možda dva sistema protivvazdušne odbrane THAAD, svaki sa po 100 američkih vojnika koji će njima upravljati, dio je tog napora. Ovih 100-200 američkih vojnika je ilegalno angažovano u borbama, ali što je još gore je to što se koriste kao mamac. Američki i izraelski lideri svijesni su da će oni biti legitimne mete svakog iranskog raketnog napada, ali čim američke trupe počnu da ginu u Izraelu, pritisak na dalje učešće SAD biće ogroman.

To nije način da se koriste pripadnici oružanih snaga SAD. To je suprotno od podrške našim trupama, navodi kongresmen i dodaje da odgovor Vašingtona Izraelu koji pokušava da nas uvuče u svoj rat sa Iranom trebalo bi da bude isti kao i poruka Ukrajini: "Nema više oružja, nema više novca. Sami ste. Pomirite se."

Tako izgleda proamerička spoljna politika. Naši osnivači su to veoma dobro razumijeli i često su pisali o tome. To se zove "neintervencija", zaključuje Pol.

Pratite nas i putem Vibera