Saopštio Lukašenko

Bjelorusija postala država-partner BRIKS

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 24.10.2024. 20:01

Bjelorusija je postala država-partner BRIKS, saopštio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

„Postali smo partneri - to je obavezan korak prije ulaska u ovaj klub“, rekao je bjeloruski lider u intervjuu za Izvestija.

Kako je istakao, 13 država su postale partneri BRIKS-a.

Predsjednik Bjelorusije rekao je da je Zapad pokrenuo „sumanutu kampanju“ protiv BRIKS-a kako bi umanjio status te organizacije.

"Neki su najavljivali ulazak u BRIKS, a onda su napravili pauzu. To takođe znači da je pokrenuta mahnita kampanja protiv BRIKS-a. Sjedinjene Američke Države, kolektivni Zapad... pokrenuli su borbu za smanjenje statusa BRIKS-a. Primjere znamo. Neću imenovati te zemlje, jer oni mogu reći da to nije tako“, istakao je on.

On je objasnio da su to zemlje sa kojima Rusija i Bjelorusija imaju dobre odnose.

„Postoji pritisak: Ako ste u BRIKS-u, onda nećemo trgovati sa vama, nećete dobiti investicije, kredite, mi ćemo vam stvarati poteškoće i poteškoće“, rekao je Lukašenko.

Istovremeno, bjeloruski predsjednik je izrazio izvjesno razočarenje što BRIKS ne prima nove članice.

„Zašto druge države nisu primljene u BRIKS? Zašto Turska nije primljena. Jedini član NATO koji je pokazao interesovanje. To je velika država, snažna ekonomija. Zašto ih nisu primili? Oni su smislili ovo „čistilište“ u obliku partnera", istakao je on.

Šesnaesti Samit BRIKS-a, koji je ključni događaj ruskog predsjedavanja, održava se u Kazanju od 22. do 24. oktobra. Na Samitu BRIKS-a u srijedu je usvojena zajednička Kazanjska deklaracija.

Asocijaciju su 2006. godine osnovali Brazil, Indija, Kina i Rusija, a 2011. im se pridružila i Južnoafrička Republika. Od 1. januara ove godine, punopravni članovi grupe postali su Еgipat, Еtiopija, Iran i UAЕ.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: