Sud odlučio

Ćevabdžinica bivšem radniku mora isplatiti 133.000 evra odštete za prekovremeni rad

  • Izvor: Agencije
  • 18.10.2024. 21:05

Najviši švajcarski sud presudio je u korist bivšeg radnika ćevabdžinice pa mu sad ćevabdžinica, 15 godina nakon što je dao otkaz, mora isplatiti odštetu u iznosu od 133.000 evra za prekovremeni rad i neiskorišteni godišnji odmor.

Za prekovremeni rad i neiskorišteni godišnji odmor čovjek iz kantona Vaud 15 godina nakon otkaza dobija 125.000 franaka (što je protuvrijednost oko 133.000 evra). Savezni sud presudio je u korist bivšeg radnika ćevabdžinice, pišu švajcarski mediji.  Osim odštete, poslodavac mora platiti i sudske troškove od 5.000 franaka (oko 5.300 evra).

Prema izvještaju sa suda, muškarac je radio na pola radnog vremena kao pomoćni radnik u kuhinji tri i po godine prije nego što je dao otkaz 2009. Nekoliko godina kasnije pokrenuo je sudski postupak kako bi dobio naknadu za neplaćeni rad. Prema pisanju švajcarskih medija, Savezni sud je potvrdio odluku nižeg suda, koji je iskaze svjedoka u korist muškarca smatrao vjerodostojnim.

U sličnim slučajevima u Njemačkoj, međutim, često nije bilo dodatnog plaćanja. Ako poslodavac ne isplati platu, radnici i honorarci moraju brzo reagovati. Zaposleni trebaju pisanim putem upozoriti poslodavca i odrediti mu rok. Ako ne dobijete novac, može se podnijeti platni nalog ili zahtjev za platu Radnom sudu. Ako su isplate neizmirene najmanje dva mjeseca, rad se može odbiti sve dok je to saopšteno u pisanom obliku, prenosi Fenix-magazin.

Pratite nas i putem Vibera