Vladimir Putin

''Čovječanstvu je potreban BRIKS - bez njega nema opstanka''

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 18.10.2024. 15:33

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastaje se sa predstavnicima vodećih medija zemalja članica BRIKS-a uoči samita BRIKS koji će biti održan od 22. do 24. oktobra u Kazanju.

Rusiju na događaju predstavlja generalni direktor medijske grupe "Rusija sevodnja" Dmitrij Kiseljov.

Ovo je prvi put da se Putin posebno sastaje sa predstavnicima medija zemalja članica BRIKS. Takvi sastanci su se tradicionalno održavali na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, gdje je predsednik u formatu "pitanje-odgovor" razgovarao sa medijima o aktuelnim temama unutrašnje i spoljne politike Rusije.

Zemlje BRIKS se odnose sa uvažavanjem prema novim članovima udruženja. Praksa pokazuje da je proširenje BRIKS pravi korak i da se tako podiže autoritet i uticaj organizacije u svijetu, istakao je Putin u razgovoru s novinarima.

Putin: Srbi i Rusi vijekovima ratovali protiv zajednički neprijatelja

Putin: Srbi i Rusi vijekovima ratovali protiv zajednički neprijatelja

- Trideset zemalja sada želi da se pridruži u ovoj ili da u određenoj mjeri sarađuje s BRIKS - naglasio je on.

Članice BRIKS će razmotriti mogućnost proširenja ali svako nikoga neće odgurnuti, vrata su otvorena, poručio je ruski predsjednik.

Svijet se stalno mijenja, pojavljuju se novi lideri i to treba prihvatiti kao činjenicu, istakao je ruski lider.

Današnjem sastanku, između ostalog, prisustvuju predstavnici televizijske mreže CGTN (Kina), medijske korporacije "Independent medija" (Južnoafrička republika), informativna agencija MЕNA (Еgipat), RTI (Indija), FANA (Еtiopija), TV "Skaj Njuz Arabija" (UAЕ) i Si-Еn-Еn Brazil (Brazil),Takođe, među učesnicima je i predstavnik Saudijske Araije (list Arab njuz).

Na pitanje kineskog novinara da li će se proširenje organizacije odraziti na njen uticaj i kako će to uticati na razvoj svijeta, Putin je ukazao da se BRIKS već obuhvata 33 odsto kopna i 45 odsto stanovništva planete.

- Bez zemalja BRIKS čovječanstvo ne može da opstane, a to se odnosi i na prehrambeni sektor - rekao je Putin.

Saglasan sam sa stavom da BRIKS nije "antizapadna organizacija", već jednostavno nije zapadna.

Formiranje novih centara razvoja u svijetu predstavlja obilježje današnjeg vremena.

- Jugoistočna Azija i Afrika postaće centri globalnog rasta - istakao je ruski predsednik, dodajući da očekuje pozitivan privredni rast u Rusiji, Kini i Indiji, a i izvanredan rast u zemljama Afrike i Jugoistočne Azije.

Rast ekonomskog potencijala zemalja globalnog Juga i Afrike biće praćen povećanjem njihovog uticaja u svijetu.

Ruski lider je najavio da će se u nedjelju sastati sa predsjednikom UAЕ. On je dodao da je planirano 17 bilateralnih susreta tokom predstojećeg samita BRIKS.

Putin je izjavio da je saradnja u BRIKS-u veoma raznolika, odvija se na mnogim planovima i u svim pravcima.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еnergo klub

    Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće? Naš novi format ‘Еnergo klub’ pružiće vam relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.