Pjongjang

Detalj iz sporazuma Kima i Putina uzdrmao svijet: U slučaju rata...

  • Izvor: Agencije
  • 19.06.2024. 12:50

Vladimir Putin rekao je danas da Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji su danas potpisale Rusija i Sjeverna Koreja podrazumijeva pružanje obostrane pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja.

"Danas potpisani sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu", rekao je Putin, prenosi agencija RIA Novosti.

U tom kontekstu, on je skrenuo pažnju na izjave SAD i drugih zemalja NATO o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F-16 i drugog sličnog naoružanja i opreme za udare na rusku teritoriju, navodi ruska agencija.

Putin Kimu poklonio rusku limuzinu Aurus

Putin Kimu poklonio rusku limuzinu Aurus

"Ovo nije samo izjava, već se dešava i sve to predstavlja grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih vrsta međunarodnih obaveza", naglasio je Putin.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un potpisali su danas u Pjongjangu Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dvije zemlje.

Ruski lider je ranije pripremljeni dokument nazvao fundamentalnim i napomenuo da će on predstavljati osnovu odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje dugi niz godina.

Pratite nas i putem Vibera