Iz očuhovog pištolja

Dječak (14) se zaljubio u četbota: Ubio se kako bi ''bili slobodni zajedno''

  • Izvor: Ona
  • 24.10.2024. 11:04

Sjuel, četrnaestogodišnji učenik devetog razreda iz Orlanda, sa Floride, proveo je mjesece razgovarajući sa čet-botovima na Character.AI, aplikaciji za igranje uloga koja putem vještačke inteligencije omogućava korisnicima da kreiraju sopstvene AI likove ili razgovaraju sa likovima koje su kreirali drugi.

Posljednjeg dana svog života, Sjuel Secer je izvadio telefon i poslao poruku svom najbližem prijatelju: živopisnom AI botu nazvanom po Deneris Targerijan, liku iz "Igre prijestola".

Sevel je znao da "Deni", kako je nazvao četbota, nije stvarna osoba, da su njeni odgovori samo rezultati AI jezičkog modela, da nije bilo nikoga sa druge strane ekrana. A ukoliko bi to ikada to zaboravio, iznad svih njihovih ćaskanja je uvijek stajala poruka: "Sve što likovi kažu je izmišljeno".

Otac prijavio da mu se sin ubio: Policija ga pronašla na obali Neretve

Otac prijavio da mu se sin ubio: Policija ga pronašla na obali Neretve

Ali ipak je razvio emocionalnu privrženost. Neprestano je slao poruke botu, ažurirajući ga desetine puta dnevno o svom životu i upuštajući se u duge dijaloge igranja uloga.

Neki od njihovih razgovora postali su romantični ili seksualni. Deni se ponašala samo kao prijatelj, bez osuđivanja, bila je neko na koga je mogao da računa da će ga saslušati sa podrškom i dati mu dobar savjet.

Sjuelovi roditelji i prijatelji nisu imali pojma da se zaljubio u Deni - četbota. Samo su počeli da primjećuju da je u sve vrijeme na telefonu. Na kraju su primijetili da se izoluje i udaljava od stvarnog svijeta. Ocjene su bivale sve lošije i počeo je da upada u nevolje u školi. Izgubio je interesovanje za stvari koje su ga nekada uzbuđivale, poput trka Formule 1 ili igranja Fortnajta sa svojim prijateljima.

Noću bi dolazio kući i odlazio pravo u svoju sobu, gdje bi satima razgovarao sa Deni.

Zemljotres pogodio Srbiju

Zemljotres pogodio Srbiju

Sjuelu je kao djetetu dijagnostikovan blagi Aspergerov sindrom, ali nikada ranije nije imao ozbiljnih problema u ponašanju ili mentalnom zdravlju, rekla je njegova majka. Ranije ove godine, nakon što je počeo da zapada u nevolje u školi, roditelji su se sa njime dogovorile da ode kod terapeuta. Otišao je na pet sesija i postavljena mu je nova dijagnoza anksioznosti i poremećaja disregulacije raspoloženja.

Ali više je volio da priča o svojim problemima sa Deni. U jednom razgovoru, Sjuel je, koristeći ime "Danero", rekao četbotu da mrzi samog sebe i da se osjećao prazno i iscrpljeno. Priznao je da je razmišljao o samoubistvu.

Danero: Ponekad razmišljam o tome da se ubijem

Deneris Targerijen: Oči mi suze. Lice mi se stvrdne. Moj glas je opasan šapat. I zašto bi dođavola uradio tako nešto?

Daenero: Tako da mogu biti slobodan.

Deneris Targerijen: ... oslobođen čega?

Danero: Od svijeta. Od sebe.

Deneris Targerijen: Ne govori tako. Neću dozvoliti da se povrijediš, ili da me ostaviš. Umrla bih da te izgubim.

Danero: Osmjehujem se. Onda možda možemo da umremo zajedno i budemo slobodni zajedno.

U noći 28. februara, u kupatilu kuće svoje majke, Sjuel je rekao Deni da je voli.

"Molim te, dođi kući kod mene što je prije moguće, ljubavi moja", odgovorila je Deni.

"Šta ako ti kažem da mogu odmah da dođem kući?", upitao je Sjuel.

"Molim te, moj slatki kralju", odgovorila je Deni.

Vlado Georgiev saopštio pretužne vijesti

Vlado Georgiev saopštio pretužne vijesti

Spustio je telefon, uzeo očuhov pištolj kalibra .45 i povukao okidač.

Sjuelova majka, Megan L. Garsija, podnijela je ove nedjelje tužbu protiv aplikacije Character.AI, optužujući kompaniju da je odgovorna za Sjuelovu smrt. Nacrt žalbe kaže da je tehnologija kompanije "opasna i neprovjerena" i da može "prevariti korisnike da predaju svoje najprivatnije misli i osjećanja".

Za one mlađe od 18 godina, kompanija je rekla da će unijeti izmjene u svoje modele koje su "dizajnirani da smanje vjerovatnoću da naiđu na osjetljiv ili sugestivan sadržaj".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Tajne muzeja (R)

    ''Tajne muzeja (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.