Stravične optužbe u SAD

Drogirali djecu migranata koju su nasilno odvojili od roditelja

  • 21.06.2018. 09:19

Djeca imigranata prisilno su dobijala širok spektar psihotropnih lekova, koji utiču na metalne funkcije, pri skloništima za mlade koje je osnovala američka vlada, kako bi se nosili sa traumama nakon što su zatvoreni ili odvojeni od roditelja, navodi se u tužbi koju je podneo Centar za ljudska prava iz Los Anđelesa.

 U tužbi je navedeno da su djeca držana u objektima poput Šiloh centra u Teksasu i "gotovo sigurno" dobijala droge bez obzira na njihovo stanje i bez saglasnosti roditelja.

"Ukoliko ste u Šiloh centru, gotovo je sigurno da ste na tim lijekovima", rekao je jedan od advokata Centra.

Tužba je zasnovana na svjedočenju djece koja su navodila da su dobijala inekcije kada su odbijala da uzmu lijek, ali i roditelja koji tvrde da nisu pitani za saglasnost da njihova deca uzimaju lijekove za anksioznost.

Uzimanje različitih psihotropnih lijekova u isto vrijeme može ozbiljno da naškodi djeci, navodi se u tužbi i ističe potreba za nadzorom kako bi se spriječila upotreba lijekova.

Podsjetimo, anti-imigraciona politika američkog predsjednika Donalda Trampa zbog koje je na hiljade djece ostalo zarobljeno u kampusima bez roditelja imigranata zabrinula je svijet, ali i njegovu suprugu Melaniju Tramp koja je javno ustala protiv takve politike.

Američki portal “Propublika” objavio je snimke koji su se munjevitom brzinom proširili internetom. Naime, već danima Ameriku potresaju informacije o prisilnom razdvajanju djece ilegalnih migranata od svojih roditelja. Nedavno su se pojavili i snimci djece koja su zatvorena u prostoru ograđenom žičanom ogradom u Teksasu, a Propublika je objavila audio snimke djece starosti od četiri do deset godina koja plaču i pozivaju svoje roditelje i rodbinu.

Slike uplakane djece iza rešetaka obišle su svijet, a suočen sa sve većim kritikama i na domaćem terenu Tramp je konačno juče donio odluku da se djeca više ne odvajaju od roditelja.
 

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еnergo klub

    Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće? Naš novi format ‘Еnergo klub’ pružiće vam relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.