Bojkot

ЕU sprema ''kaznu'' za Orbana zbog posjete Rusiji

  • 15.07.2024. 12:47

Еvropska unija planira da organizuje sopstveni sastanak ministara spoljnih poslova u isto vrijeme kada je predviđen susret tog tipa u Budimpešti (28. i 29. avgusta) u organizaciji premijera Mađarske Viktora Orbana, prenosi "Politiko" pozivajući se na izvore u Briselu.

Bojkot se sprema jer evropski zvaničnici žele da "kazne" predsjednika Vlade Mađarske, inače trenutno predsjedavajuće Savjetu ЕU, zbog njegove posjete Rusiji i susreta s liderom RF Vladimirom Putinom, a potom i prvim čovjekom Kine Si Đinpingom.

Ranije je "Politiko", pozivajući se na riječi dvoje diplomata ЕU, izvjestio da zemlje Unije razmatraju kaznene mjere za Mađarsku, preteći joj "praktičnim posljedicama", a nekoliko zvaničnika je predložilo bojkot neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova u Budimpešti krajem avgusta.

"Šef diplomatije ЕU Žozep Borelj pozvaće ministre spoljnih poslova na 'formalni' samit u isto vrijeme kada je predviđen Orbanov samit", piše briselski portal, citirajući troje evropskih diplomata.

Ako Borelj sazove zvanični sastanak istog dana kada je i sastanak u Budimpešti, ministri neće moći da putuju u Mađarsku, a na taj način Еvropska unija želi da pošalje jasan signal Mađarskoj da ne može da istupa u ime cijele ЕU.

"Politiko" je ranije pisao i da bi Еvropska unija mogla da povuče mandat Mađarske za predsjedavanje bloku zbog Orbanove posjete Moskvi.

Pratite nas i putem Vibera